Ja fa 5 anys que l’Ajuntament de Rubí impulsa el Congrés Rubí Brilla, un espai que pretén ser un punt de trobada i discussió sobre els nous reptes del canvi de model energètic. En aquesta cinquena edició, que se celebrarà el 26 d’octubre, el tema central serà l’economia circular.
“L’objectiu és canviar l’actual model energètic insostenible per un model que afavoreixi la sostenibilitat i la competitivitat”, ha explicat l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, encarregada de presentar la nova edició del Congrés Rubí Brilla. Per la màxima responsable municipal, l’economia circular “replanteja la forma de produir i consumir” i possibilita “noves oportunitats de negoci”.
El Congrés, que serà de 9 a 14 hores a la Biblioteca, presentarà 10 casos d’èxit que s’han aplicat en administracions i empreses cooperatives, entre els quals hi haurà un projecte de l’Ajuntament de Rubí que es donarà a conèixer en el Congrés: es tracta d’una prova pilot que es farà en un polígon industrial anomenada ‘Rubí circular’.
Aquest nou projecte, del qual encara no se saben els detalls, pretén impulsar un ‘polígon circular’ reduint l’ús de recursos energètics i materials, els residus i les emissions de gasos contaminants, a més de reduir costos i millorar la competitivitat.
També s’explicarà el projecte de reciclatge de l’empresa Campos Estela, o els casos d’èxit de Som Energia, Som Mobilitat o Holaluz, entre altres.
Per aquesta nova edició, s’ha posat en marxa una web (www.congresrubibrilla.cat), i s’obrirà una línia de participació entre el públic per tal que aquest hi pugui participar de forma més activa.
Reciclar, reutilitzar, compartir
L’Ajuntament de Rubí, a més d’aquest nou projecte que presentarà, impulsa també espais com Dimecres manetes, d’autoreparació de petits aparells i La Trocalleria, un punt d’intercanvi d’objectes setmanal.
A més, segons ha explicat Albert Puig, el Rubí Brilla i constitueix en si mateix un projecte d’economia circular: “El reciclatge, compartir el vehicle elèctric, col·laborar, reutilitzar, reparar, tot això fa molts anys que ja existeix i també és economia circular”.