Les escoles rubinenques adopten mesures anti-covid en un nou curs atípic

Imagen noticia
Confinat un grup de 3r de Primària i un de 1r d’ESO de l’Escola Ribas
17 de septiembre de 2020
Imagen noticia
L’AUP vol reforçar els serveis destinats a la salut mental
21 de septiembre de 2020

Les escoles rubinenques adopten mesures anti-covid en un nou curs atípic

Imagen noticia

Més de 10.000 infants i joves han iniciat el curs escolar a Rubí aquest dilluns 14 de setembre, un curs marcat per les mesures de seguretat sanitàries per la covid-19 i que han obligat a la comunitat educativa a un sobreesforç.

Actualment, la mitjana d\’alumnes per classe als centres educatius de Rubí ronda els 25 estudiants per classe, una xifra que s\’ha mantingut enguany però que no ha baixat. Valentí Alarcón, director de Maristes Rubí, afirma que la mitjana d\’alumnes és de 20 al cicle infantil, 25 a cicle mitjà i superior i 30 a secundària i batxillerat. D\’altra banda, sí que s\’ha augmentat la presència de mestres a les aules, d\’acord amb els recursos i possibilitats de cada escola.

Als centres privats i concertats com l\’Escola Maristes, s\’ha assignat una dotació més per infantil i primària i una altra per secundària, mentre que a la Llar d\’Infants Els Barrufets, només compten amb personal de reforç pels dies d\’adaptació.

Als centres públics, el Departament d\’Ensenyament ha assignat personal de reforç. Teresa Pardo, directora de l\’Institut Torrent dels Alous, explica que des d\’Ensenyament els han dotat amb un reforç i mig que han aplicat per reduir les ràtios dels grups estables. Per la seva banda, l\’escola Pau Casals ha apostat per la codocència, segons argumenta la cap d\’Estudis, Rosana Martín: \»Hem donat prioritat a tenir dos mestres per aula, pràcticament el 95% de classes compten amb dos mestres que estan assignats sempre al mateix grup estable. Per cada classe i assignatura hi ha un mestre titular i un de reforç, però els especialistes en una matèria, com Música o Educació Física, assessoren els companys per fer la programació de l\’assignatura i donar suport a les tutories. L\’únic professor que fa classes a tota la primària és el d\’anglès\».

Entrades i sortides esglaonades per horari a les escoles
Una de les principals mesures de les escoles rubinenques per assegurar la distància de seguretat entre alumnes ha estat l\’entrada i sortida escolar amb horari esglaonat. Ariadna Niubó, mestra de la llar d\’infants Barrufets, explica que continuen obrint portes entre 7.30 h i 9 h i els pares i mares deixen els nens en aquesta franja horària per anar a treballar. A l\’escola bressol fan neteja de sabates a l\’entrada amb una catifa desinfectant i control de temperatura, una mesura molt implantada entre els centres educatius.

A centres com l\’institut Torrent dels Alous, Maristes Rubí o Pau Casals realitzen entrades i sortides per tres portes diferents, amb un pas entremig on els alumnes s\’ubiquen per grups estables al pati i els professors els acompanyen fins a l\’aula. Rosana Martín, cap d\’estudis de l\’Escola Pau Casals, afirma que han habilitat una nova porta d\’entrada per comptar amb tres punts pels alumnes i que aquesta es realitza per ordre segons la ubicació dels grups a les aules: primer entren els de la planta superior i després els de la planta inferior. Les famílies s\’estan acostumant al nou sistema d\’entrades i sortides que funcionen de forma fluida als col·legis rubinencs. Per la seva banda, Valentí Alarcón, director de Maristes Rubí, diu que amb el nou sistema \»les aglomeracions han desaparegut al recinte escolar, però això no evita que les aglomeracions passin al carrer. No hem tingut la sort que se\’ns concedís el tall del carrer Magallanes perquè les famílies tinguessin més espai a les hores d\’entrada i de sortida\».

Mesures higièniques i de distància social a les aules
Quant a l\’organització per espais, les escoles rubinenques han aplicat torns horaris i ús de diferents espais per als patis, el trasllat de les classes d\’Educació Física a zones exteriors del recinte escolar, i els torns horaris i separació en grups estables als menjadors. A més, les escoles realitzen un esforç extra per desinfectar els espais i evitar l\’ús de material compartit.

Rosana Martín, cap d\’estudis del Pau Casals, explica que intenten fer totes les classes a la mateixa aula, ja que no compten amb molts espais per assignar a cada grup i no poden garantir la desinfecció d\’una aula comuna si han de passar diversos grups al llarg del dia. Com a alternativa, també utilitzen espais exteriors com a suport per fer divisions dels grups. Quant als patis, enguany mantenen el projecte de diferents zones de joc al pati -jocs tradicionals, jocs de pista- on els grups d\’alumnes de Primària van rotant durant la setmana. \»Tant Primària com el cicle Infantil utilitzen material i joguines propis que no comparteixen entre ells i que es desinfecta amb cada ús. També hem tancat les fonts del pati i hem recomanat als alumnes que portin l\’aigua de casa\», explica Martín.

A escoles bressol com la llar d\’infants Barrufets, amb menys volum d\’infants, les aules assignades a grups estables es desinfecten prèviament i posteriorment, mentre que la majoria d\’alumnes mengen a les seves aules i els únics que surten al menjador són el grup de grans. D\’altra banda, Rosamaria Solvas, directora del Col·legi Balmes, afirma que en no disposar de molts professors i poder mantenir grups-bombolla, han optat per realitzar algunes classes com música, ciències i algun grup d\’anglès de forma online.

Com viuen els alumnes i famílies la \»nova normalitat\» a l\’escola
Tots els centres educatius consultats coincideixen en la bona resposta i el compromís d\’infants i famílies en les mesures aplicades en relació al coronavirus. Fins i tot els sorprèn l\’adaptació dels alumnes amb la nova situació a les escoles, \»que viuen amb més normalitat que els adults\», en paraules de Rosamaria Solvas. Valentí Alarcón, director Maristes Rubí, afegeix que \»el fet de voler estar amb els seus amics i companys al centre també els fa ser més responsable sobre la situació\». A l\’institut Torrent dels Alous, Teresa Pardo, expressa que estan molt contents de la resposta de l\’alumnat, ja que el 100% han portat mascareta i la declaració de responsabilitat, a més de seguir unes normes com la separació de grups al pati que els han impactat. Rosana Martín, de l\’escola Pau Casals, considera que \»les criatures ens estan donant un exemple de compromís amb la nova organització. Les famílies també han donat una gran resposta i han col·laborat molt amb les noves mesures, es nota que han fet una bona feina de conscienciació a casa\».

A més, totes les escoles consultades treballaran l\’acompanyament emocional amb els alumnes per parlar sobre com han viscut el confinament, la pèrdua d\’éssers estimats i altres activitats de conscienciació i divulgació sobre el coronavirus i les mesures de prevenció.