La taula de retribucions, les activitats econòmiques del municipi, la població de la ciutat i les eleccions han estat les dades que més interès han despertat entre els rubinencs des que l’Ajuntament va posar en marxa el portal de transparència Open Data el passat mes de novembre. Pel que fa als documents, els més descarregats han estat la taula de retribucions, les parcel·les del cadastre, les activitats econòmiques i la població per nivell d’estudis.
Segons informacions del consistori, el portal ha rebut un total de 119.102 consultes des que funciona. En aquests moments l’eina disposa d’un total de 27 datasets -conjunts de dades- i vuit mapes, sobre sorolls, línies de bus, zones d’esbarjo de gossos, equipaments, àrees bàsiques de salut, itineraris a peu, polígons CiT i zones escolars. Recentment també s’han publicat els pressupostos inicials de despeses i ingressos, amb històrics des del 2009 i fins al pressupost actual.
La voluntat de l’administració local és que el nombre de dades s’ampliï durant aquest primer semestre de l’any en temes de Finances municipals, Medi Ambient i Ciutat.
Cal recordar que la plataforma permet a qualsevol ciutadà, empresa, entitat o institució consultar i utilitzar les dades i la informació pública tant de la ciutat com de l’activitat municipal. Des del consistori s’apunta que l’objectiu de l’Open Data és fomentar la transparència i ressalten que el de Rubí, juntament amb el de Gavà, Granollers i Gijón, són els únics portals de dades obertes de l’estat espanyol que van més enllà d’oferir dades, ja que és una plataforma interactiva que permet els usuaris fer cerques i crear gràfiques, entre altres.
Els usuaris del portal Open Data Rubí, que es pot consultar a l’adreça https://opendata.rubi.cat/, han accedit a la plataforma a través del web del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya, del cercador Google, del web de l’Ajuntament de Rubí, del web del Diari de Rubí, i de la xarxa social Twitter, entre d’altres.