Les ‘Stolpersteine’ en memòria de les víctimes locals del nazisme es col·locaran a l’abril

Imagen noticia
L’Ajuntament suspèn totes les activitats amb públic per prevenir contagis del coronavirus
11 de marzo de 2020
Arriba el moment de l’Escola del Bosc
13 de marzo de 2020

Les ‘Stolpersteine’ en memòria de les víctimes locals del nazisme es col·locaran a l’abril

Imagen noticia

La ciutat retrà homenatge als rubinencs deportats durant el nazisme amb la col·locació, el proper 9 d’abril, d’onze ‘Stolpersteine’, una per cadascuna de les víctimes que van tenir la seva última residència al municipi. Les llambordes seran instal·lades pel seu autor, l’artista alemany Gunter Demnig, en el marc d’un acte solemne que comptarà amb l’assistència de les famílies dels homenatjats.

El projecte de les ‘Stolpersteine’ va néixer als anys 90, quan Demnig es va interessar per commemorar artísticament els homes i dones deportats i assassinats pel nacionasocialisme. L’alemany va crear un monument exhortatori, consistent en una llamborda cúbica amb la superfície de llautó, on consta el nom de la víctima i algunes de les seves dades essencials.

Les ‘Stolpersteine’ es col·loquen a les voreres, en un espai pròxim a l’última residència de les persones homenatjades abans que les arrestessin o deportessin.

Actualment, hi ha més de 60.000 llambordes d’aquest tipus distribuïdes en més de 1.800 ciutats d’una vintena de països. Totes estan creades de manera artesanal per Gunter Demnig i ell mateix s’encarrega de viatjar per les diferents poblacions per col·locar-les.

Al febrer del 2017, el Ple de l’Ajuntament va aprovar sol·licitar a l’artista alemany la creació d’aquest monument en homenatge als deportats de la ciutat.

Onze deportats
Arran de l’aprovació d’aquesta moció, el Museu Municipal Castell va fer una tasca de recerca orientada a confirmar quantes persones amb última residència a la ciutat havien estat víctimes del nazisme. Els noms que s’han pogut documentar han estat onze: Enric Aragonès Campderròs, Joaquim Aragonès Campderròs, Francesc Bartroli Creus, Gregorio Beltran Jardiel, Joaquim Cardona Pareras, Jesús Montroig Cuartero, Antoni ?’dena ?’dena, Antoni Pereña Salas, Joaquim Rusiñol Folch, Andreu Vidal Almirall i José López de Letona Angulo. Tots ells disposaran d’una ‘Stolperstein’ davant de l’edifici on van viure abans de ser desportats.

L’acte, que se celebrarà el dijous 9 d’abril, tindrà un caràcter senzill i solemne. Tot el protagonisme serà per a l’acció artística de Demnig, concebuda com un gest de respecte cap a les víctimes i les seves famílies. El propi creador col·locarà les dues primeres ‘Stolpersteine’ en memòria dels germans Enric i Joaquim Campderròs al carrer Narcís Menard i, a continuació, personal de l’Ajuntament n’instal·larà la resta en altres punts de la ciutat.

Funció educativa
El regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, ha destacat la importància d’aquest homenatge: «Ens permetrà honrar els veïns que van patir la deportació i alhora, es convertirà en un punt de partida per a una interessant tasca educativa. Volem que es parli d’aquesta part de la nostra història i que els i les joves de la ciutat en siguin coneixedors».