Els antics exemplars del setmanari Rubricata ja estan a l’abast de tota la ciutadania a través de la plataforma Trencadís del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. L’any passat, l’Ajuntament de Rubí va posar en contacte l’ens provincial i l’actual propietari de la capçalera, Tomàs Torra, amb l’objectiu d’emprendre la digitalització d’aquesta publicació històrica de Rubí nascuda el 1949. En una primera fase s’han escanejat els números corresponents al període que va fins al 1977, i durant aquest any es farà el mateix amb els exemplars publicats entre el 1977 i el 2004.
Amb la seva incorporació a la plataforma Trencadís, la Rubricata serà consultable número a número en el seu format original però, a més, els internautes podran fer cerques per paraules i dates que els permetran localitzar els continguts del seu interès de forma molt àgil. Per a la regidora de Promoció de la Cultura, Neus Muñoz, aquest projecte “no deixa de ser una democratització de la història de la nostra ciutat, ja que la digitalització permet la consulta universal del que ha estat el dia a dia del nostre Rubí”. Muñoz també ha recordat que la Rubricata “va ser un dels mitjans més presents i més vius de la ciutat”. La publicació es pot cercar des de l’adreça http://trencadis.diba.cat.
Rubricata va veure la llum com a setmanari del Movimiento en castellà però, amb el pas dels anys, es va anar transformant en sintonia amb els esdeveniment socials i polítics de l’època. El 1975, la capçalera va passar a mans de Tomàs Torra, que la va mantenir viva fins al 2004. “Creiem que hi ha 50 anys d’història periodística que no han estat en va […]. Aquest projecte és interessantíssim per a Rubí”, ha declarat l’actual propietari de la Rubricata, qui també ha fet memòria de l’arrelament d’aquesta publicació a la ciutat: “Sempre l’havia fet gent de Rubí”.
Núria Mulé, responsable dels processos tècnics del projecte Trencadís i rubinenca, ha destacat el gran valor de la digitalització de la Rubricata, no només des d’un punt de vista històric sinó també emocional: “Per a una generació era l’única font d’informació, i molt detallada. Ara els rubinencs podran tornar a mirar si hi surten”.