Més d’una trentena d’entitats i partits participen a l’acte institucional de la Diada

Imagen noticia
C’s no assistirà a l’acte institucional de l’Onze de Setembre
10 de septiembre de 2018
Imagen noticia
El darrer muntatge de Dagoll Dagom es preestrena dissabte a La Sala
12 de septiembre de 2018

Més d’una trentena d’entitats i partits participen a l’acte institucional de la Diada

Imagen noticia

L’escultura Dempeus, de l’escultora rubinenca Pepa de Haro ha estat de nou testimoni de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, que ha tingut lloc aquest matí a la plaça Onze de Setembre. Més d’una trentena de partits polítics i entitats han participat en l’acte institucional, que ha arrencat amb el discurs de l’alcaldessa, Ana M. Martínez. La màxima responsable municipal, en un discurs molt breu, ha demanat que «les reivindicacions cíviques es desenvolupin en llibertat i respecte», actituds que considera «la base de la democràcia». L’ambient ha estat molt menys tens que l’any passat, tot i que Martínez ha hagut de fer el seu discurs amb crits de fons de ‘Llibertat, presos polítics!’.

Els regidors de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) han marxat també durant el discurs institucional de l’alcaldessa, en protesta pel fet que el text no estigués consensuat. Posteriorment, quan la Unió Coral Rubinenca ha interpretat el Cant dels Segadors, han tornat a l’acte. A l’ofrena institucional, no hi ha assistit Ciutadans (C’s), com ja és habitual.

Posteriorment, els partits polítics han efectuat les seves ofrenes. El primer ha estat el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que no ha fet discurs. En acabar aquesta ofrena, l’alcaldessa de Rubí ha abandonat l’acte institucional. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Veïns per Rubí (VR) i l’AUP han estat els següents en portar la seva ofrena al monutment. També ho han fet alguns altres partits polítics de la ciutat, com Catalunya en Comú Rubí, Esquerra Unida i Alternativa o la Candidatura d’Unitat Popular.

Per part d’ERC, Xavier Corbera ha recordat l’1 d’Octubre i ha demanat «als demòcrates» que deixin fer al poble de Catalunya «un referèndum pactat». Per part de l’AUP, Elisabet Chavarria ha reivindicat el mandat del Referèndum: «No recularem, tornarem als carrers i no tornarem a mirar enrere, seguirem endavant».

El moment més emotiu ha arribat durant el parlament de CDC, en el qual la dona de Josep Rull, empresonat, ha llegit una carta del dirigent polític. En la missiva, Rull ha transmès que «cal defensar la llibertat i la dignitat d’un poble que ha decidit ser lliure» i ha animat «tothom a assistir a la concentració de la Diagonal». Després de llegir la carta, a la plaça, on hi havia prop d’un centenar de persones, s’han escoltat crits de ‘Llibertat!’ i un llarg aplaudiment.

Després dels discursos dels representants polítics, més d’una vintena d’entitats han dipositat l’ofrena floral a l’escultura Dempeus, entre els quals hi havia entitats de cultura popular i tradicional, associacions de veïns, entitats regionals, esportives, etc. També han fet la seva ofrena l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i ?’mnium. Jep Quintas, de l’ANC, ha demanat que «es compleixi el mandat de l’1 d’Octubre, que és una victòria revalidada a les urnes el 21 de desembre»; mentre que Martí Pujol, d’?’mnium, ha recriminat als qui volen provocar una fractura social en la societat: «L’única fractura social és que el 20% de la població està en risc de pobresa, l’elevada precarietat juvenil i les baixes pensions de la gent gran».

Durant l’ofrena floral, la Unió Coral Rubinenca també ha interpretat l’Himne de Rubí i l’Himne del Poble. Un cop finalitzada l’ofrena, l’Obrador Coral ha cantat l’himne de Catalunya de nou, l’Escola Flor de Neu ha ofert una sardana de lluïment i els Castellers de Rubí, un pilar.

Els actes han finalitzat amb una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Principal del Llobregat.