Olga Xirinacs presenta ‘El Rec’, un llibre autobiogràfic sobre els seus records d’estiu a Rubí

Imagen noticia
El nou pressupost català s’oblida de Rubí
7 de febrer de 2020
Imagen noticia
El Desván estrena ‘Ratitos de viaje en taxi’ aquest cap de setmana a La Sala
11 de febrer de 2020

Olga Xirinacs presenta ‘El Rec’, un llibre autobiogràfic sobre els seus records d’estiu a Rubí

Imagen noticia

L’escriptora Olga Xirinacs va presentar divendres al vespre a Rubí el seu nou llibre: ‘El rec. Memòries de vint-i-sis estius’. La seva obra, formada per 82 llibre de gèneres com la poesia, assaig, conte i novel·la, creix amb aquesta nova novel·la on recorda els estius de la seva infantesa i joventut a la nostra ciutat, del 1936 al 1962. Un centenar de persones van assistir a l’acte, que va tenir lloc a l’auditori de la Biblioteca.

L’Olga va passar vint-i-sis estius a la casa dels seus avis, al carrer Llobateras, 1, lloc on encara es conserva una part del jardí. El rec, traçat de conducció d’aigües de la riera Rubí que s’estenia a dos carrers per banda és el fil conductor de la història, font de joc i fantasia per la protagonista. Records d’humor, tristesa, innocència i crítica formen aquesta obra autobiogràfica, tot i que Xirinacs reconeix que realitza algunes derivacions literàries pròpies del seu estil a través de la ironia, el sentiment de por i un erotisme incipient. “L’escriptura és una prolongació nostra” – va dir durant la presentació.

L’escriptora, nascuda a Tarragona, explica que va trepitjar Rubí quan tenia pocs mesos, el 1936, i que, després de 26 estius a la ciutat, es considera “del poble”. El seu avi, de Barcelona, es va enamorar de la rubinenca Lola, qui tenia aquí la seva família i amistats, i a Rubí es van casar. La història dona el tret de sortida amb el seu besavi valent i guerriller.

El llibre conclou al setembre de 1962, quan l’Olga i la seva família van marxar per última vegada de Rubí amb el tren de carbó de Rubí al Papiol, sense saber que era l’últim tren que sortia abans de la Rierada. “Va ser un moment molt trist, però la catàstrofe és un esdeveniment que manté unides a les famílies”. Des de la Rierada ha tornat a Rubí en comptades ocasions, però encara té amics a la ciutat.

Xirinacs va explicar que el llibre va sorgir com una prescripció facultativa per fer front al càncer que ha patit en els darrers anys i per la mort del seu marit.

L’acte de presentació va comptar amb la participació de les periodistes Lídia Juste i Marga Ortiz i amb la col·laboració de la llibreria El Racó del Llibre.

Olga Xirinacs és una escriptora reconeguda en llengua catalana i castellana amb una llarga trajectòria, que ha guanyat premis destacats de literatura catalana com el Premi Josep Pla (1982), el Premi Sant Jordi (1984), el Premi Crítica Serra d’Or (1986 i 1987), el Premi Ramon Llull (1986), el Premi Carles Riba (1987), a més d’altres guardons com la Creu de Sant Jordi (1990).

Deixa un comentari