Partits polítics i entitats, junts en l’acte institucional de la Diada de Catalunya a Rubí

Imagen noticia
El recorregut de la 12a Nocturna travessarà el camp de golf abandonat
10 de septiembre de 2019
Imagen noticia
Tres emprenedors protagonitzaran la nova edició del Rubiemprèn
12 de septiembre de 2019

Partits polítics i entitats, junts en l’acte institucional de la Diada de Catalunya a Rubí

Imagen noticia

Fins a 8 partits polítics i 25 entitats veïnals i culturals han participat a l’ofrena floral i l’acte institucional de la Diada de Catalunya a Rubí, celebrat aquest matí a la plaça Onze de Setembre. Enguany, el govern del PSC ha decidit no fer discurs institucional, després de rebre xiulets i escridassades durant l’acte oficial de la Diada de l’any passat. Tot i així, alguns grups polítics amb representació al consistori -ERC i l’AUP- i altres sense representació -Junts per Rubí, EUiA i Primàries Rubí- han volgut expressar-se amb discursos sobre la situació actual de Catalunya.

L’alcaldessa, Ana M. Martínez, i l’equip de govern municipal han inaugurat l’acte portant flors a l’escultura Dempeus, de Pepa Haro, entre xiulets del públic. Els han seguit el grup d’ERC, que han fet el primer parlament. La regidora Montse Soler ha recordat tots els polítics catalans exiliats i empresonats. «Hem de fer sentir més que mai la nostra veu, seguim lluitant per l’autodeterminació, la independència, la república catalana i la justícia social», ha sentenciat Soler. Des de l’AUP, Albert Giménez ha afirmat que seguiran lluitant perquè les persones tinguin accés a un habitatge digne, per garantir el dret d’accés a l’aigua i l’energia, perquè es persegueixi la precarietat laboral i es redistribueixi la riquesa i perquè Catalunya sigui terra d’acollida, entre altres: «Volem un poble lliure en un món lliure».

En Comú Podem i Veïns per Rubí han participat a l’ofrena floral sense cap intervenció. L’altre partit polític amb representació a l’Ajuntament, Ciutadans, no ha participat a l’acte institucional, com és habitual.

D’altra banda, des d’Esquerra Unida i Alternativa i Comuns Sobiranistes han defensat la mobilització de la Diada per l’avenç dels drets socials del poble de Catalunya i la voluntat d’amnistia, llibertat i dret a decidir. Iván Vila i Carme Vinyes, de Junts per Rubí, han reivindicat l’1 d’Octubre i el testimoni dels polítics presos i exiliats pel procés, a més de defensar la Diada com «un moment d’optimisme i renovació del compromís amb el país i per demanar la plena llibertat de Catalunya». Per últim, representants de Primàries Rubí han protestat contundentment contra «el feixisme i la intolerància que han recuperat poder i les llibertats s’han vist amenaçades», i han fet un crit a l’acció col·lectiva i a articular estratègies comunes.

Representants de les entitats ANC i ?’mnium Cultural també han realitzat discursos durant l’acte. El president d’?’mnium Rubí, Martí Pujol, ha recordat el líder d’?’mnium Cutural, Jordi Cuixart, empresonat des de fa gairebé dos anys i ha defensat l’acord entre entitats i partits d’una «resposta unitària i contundent a la sentència condemnatòria del procés perquè quedi clara la posició majoritària del poble català». Conxita Sànchez, secretària de l’ANC Rubí, ha demanat «l’alliberament immediat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i l’aixecament de totes les causes polítiques contra el poble de Catalunya».

L’acte ha finalitzat amb l’ofrena de l’equip de govern i els portaveus dels grups municipals, seguit del Cant dels Segadors per l’Obrador Coral De Rubí i la Societat Coral Unió Rubinenca. Per la previsió de mal temps, s’ha suspès l’audició de sardanes que estava prevista per tancar l’acte.