Protecció Civil de la Generalitat activa l’Alerta del Pla INUNCAT per pluges intenses aquesta tarda a qualsevol punt del territori

Imagen noticia
Els millors vins de Catalunya es tornaran a escollir al Celler de Rubí
8 de agosto de 2018
Imagen noticia
Una cercavila d’època commemorarà els 100 anys de l’arribada del tren
10 de agosto de 2018

Protecció Civil de la Generalitat activa l’Alerta del Pla INUNCAT per pluges intenses aquesta tarda a qualsevol punt del territori

Imagen noticia

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) per les pluges intenses que ja han començat a descarregar al Maresme. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que a partir d\’ara pugui ploure a qualsevol punt del territori. A la tarda és quan més augmentarà la intensitat i al final del dia les tempestes més intenses es produiran entre el sud de la demarcació de Barcelona i el Camp de Tarragona.

Els xàfecs aniran sovint acompanyats de tempesta i localment de pedra, així com de ratxes fortes de vent. En tot l\’episodi es poden superar els 40 l/m2 en 30 minuts i localment es podran acumular més de 50 l/m2.

La previsió indica que a partir de la mitjanit finalitzi l’episodi de fortes pluges i els xàfecs quedin reduïts localment a algun punt de la costa sud.

Abans de que comencin les pluges és recomanable que reviseu la teulada i mantingueu nets els baixants i desguassos d\’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis, per evitar inundacions. En soterranis i locals amb possibilitats d\’inundació, cal que prevegeu mesures de protecció. Cal també evitar aparcar els vehicles en les rieres, especialment a les zones properes a la desembocadura, on més cabal i amb més força es pot acumular.

Un cop comencin les pluges Protecció Civil de la Generalitat aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius.

Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha avisat les activitats de lleure de joventut previstes a la zona perquè no facin activitats a prop del riu i ha demanat als municipis que vigilin la llera, reportin les possibles incidències i es mantinguin connectats a la xarxa de telecomunicacions d\’emergència.

Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

• Augmentar la distància de seguretat.
• Reduir la velocitat.
• En cas de patir aiguaplaning: no s\’ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
• Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
• Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
• En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
• No travesseu zones inundades.
Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat