Rubí Brilla coordina un projecte pioner a l’estat d’autoconsum compartit d’energia en un polígon

Imagen noticia
Una persona amb Covid-19 va assistir a classes de zumba i cycling del Duet Sports
28 de julio de 2020
Imagen noticia
(c)Olors
30 de julio de 2020

Rubí Brilla coordina un projecte pioner a l’estat d’autoconsum compartit d’energia en un polígon

Imagen noticia

L\’Ajuntament de Rubí, mitjançant el servei Rubí Brilla, ha coordinat el primer projecte d\’autoconsum compartit d\’energia en un polígon industrial a tot l\’Estat. Es tracta d\’un concurs de producció d\’autoconsum compartit en el sector industrial -en aquest cas, es tracta d\’un concurs privat dinamitzat a través de la iniciativa público-privada, que ha guanyat la UTE formada per Enertika, Zener i KM0-. La potència total que s\’instal·larà serà d\’1,01 MWp i s\’estalviaran més de 300Tn de CO2 a l\’any.

El projecte, que implica la instal·lació de plaques solars als sostres de les fàbriques, compta amb la participació de 7 empreses de Can Jardí, que poden formar part de la iniciativa de dues formes diferents: mitjançant inversió directa -en aquest cas, la UTE actua com a enginyeria- o optar pel PPA (Power Purchase Agreement) com a eina de finançament -s\’estableix un contracte de compra-venda d\’energia a llarg termini entre el productor i el consumidor-. \»Hi ha empreses que no tenen el capital per fer front a la inversió de panells fotovoltaics. El PPA obre la porta al fet que empreses de qualsevol dimensió puguin participar en aquesta iniciativa. És una fórmula que s\’ha d\’estendre\», ha explicat el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano.

El projecte s\’emmarca en el Rubí Indústria Circular (RIC), una iniciativa que té per objecte la creació d\’un espai de treball habilitat per diagnosticar, promoure i implementar un seguit d\’accions que permetin la reducció dels costos associats a l\’energia, l\’aigua, els residus, els materials i la mobilitat en el context industrial.

Per Medrano, \»aquest projecte és part del nou paradigma: deixar de consumir l\’energia produïda a centenars de quilòmetres amb fonts no renovables i començar a produir i consumir energia de quilòmetre zero\».

Amb aquesta iniciativa, el govern municipal vol donar compliment als objectius del Pacte d\’Alcaldes pel Clima i l\’Energia, que compromet la ciutat a reduir les seves emissions en un 40% el 2030 respecte al 2005. L\’alcaldessa, Ana M. Martínez, ha explicat que, tot i que aquest compromís no inclou el sector industrial, cal tenir en compte que a Rubí la indústria representa el 40% de les emissions de la ciutat i, ja que és la concentració industrial més important de Catalunya, després de la Zona Franca. \»D\’alguna manera ens sentíem obligats a buscar fórmules i projectes que facin de Rubí una ciutat més sostenible i que, en el vessant mediambiental i climàtica, repercuteixin en una millora de la seva competitivitat econòmica\», ha assenyalat Martínez.

Francesc Tarongi Arteu, CEO d\’Enertika, una de les empreses que integren la UTE guanyadora del concurs, ha felicitat el consistori rubinenc per aquesta iniciativa: \»Hi ha moltes institucions que estan mirant aquest projecte perquè el veuen com un referent\». I ha sentenciat: \»Després de la revolució digital, la transició energètica representarà un dels canvis més dràstics des de la revolució industrial\».

Per la seva banda, Jordi Patiño Sáez, vicedirector Supply Chain Management (SCM) de KAO CHIMIGRAF, empresa participant en el projecte, ha explicat que la seva companyia s\’ha implicat en aquesta iniciativa perquè el projecte els ha semblat molt interessant, perquè la firma està molt arrelada a la ciutat -el 40% de la plantilla és de Rubí- i perquè està alineat amb el seu model empresarial, amb una vocació explícita de treballar cap a la sostenibilitat.