La recollida selectiva de residus a Rubí ha tancat l’any 2017 amb un increment de 6 punts respecte l’any anterior. Si el 2016, el percentatge de recollida selectiva era del 29,7%, ara se situa en el 35,4%, una millora notable, però encara insuficient per arribar als objectius marcats pel 2020 del 50%.
“Les dades són per estar contents, haurien de ser molt millors, però el camí que hem encetat és bo”, ha explicat l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez. Fa prop d’un any, el consistori va impulsar la campanya ‘Recicla! Posa colors a la ciutat’ i l’executiu local creu que l’increment està relacionat amb aquesta iniciativa de conscienciació. “Ara, cal mantenir i millorar aquests registres, cal que la gent generi menys residus i que recicli més”, afirma el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez.
Per la màxima responsable municipal, el reciclatge és fonamental “per cuidar el món” i forma part “dels deures i responsabilitats que té el ciutadà”.
Fins al 2016, Rubí estava a la cua en relació a la resta de ciutats de la comarca i per sota de la mitjana catalana. Ara, els responsables polítics confien haver invertit la tendència, tot i que les dades catalanes i comarcals encara no estan disponibles.
Fraccions que han millorat
Pel que fa a la millora en la recollida selectiva, segons les dades que aporta el govern local, la més destacable ha estat l’increment de la recollida selectiva de l’esporga i el cartró i el paper, amb un 26% d’augment. El 2017 també es va recollir un 10,4% més de vidre, un 9,7% més d’envasos i un 4,5% d’orgànica. Això ha suposat, per una altra banda, que la fracció de resta, hagi disminuït un 5%.
Una de les conseqüències directes de l’increment de la recollida selectiva i la disminució de la fracció resta ha estat un estalvi econòmic del 4,5% en el tractament al Centre de Tractament de Residus del Vallès.
Però no tot són bones notícies, pel que fa a la generació de residus, aquesta no ha descendit i s’ha situat en l’1,16 kg per habitant al dia, exactament la mateixa dada que l’any 2016. Això vol dir que els rubinencs han generat prop de 32.000 tones de residus municipals, de les quals 11.300 tones són de recollida selectiva i 20.700 tones són de la fracció resta, les que van a parar a l’abocador.
El porta a porta, un model a estudiar
Pel que fa al model porta a porta, que s’ha debatut els darrers dies entre diferents formacions polítiques de la ciutat, l’actual govern pretén “estudiar” un increment d’aquest sistema -actualment només es du a terme a través d’una prova pilot en restaurants i grans equipaments a polígons-. Moisés Rodríguez considera que seria un model que “faria millorar més la recollida selectiva”.
No obstant això, l’executiu no té al cap “generalitzar el porta a porta”, ja que, segons Ana M. Martínez, “segurament es milloraria en alguns espais, però, si s’apliqués de forma genèrica, tampoc funcionaria”. La màxima responsable aposta per un model de “diferents sistemes que permetin apropar-se a l’objectiu de la UE” del 50%.