El Museu Municipal Castell (MMUC) acull des d’aquest dijous l’exposició ‘Rubí 1962-1978. De la dictadura a la democràcia’, una mostra que repassa, a través de fotografies i altres documents històrics, com es van viure a la ciutat els darrers anys del franquisme i la transició. La iniciativa és fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Rubí i el Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
‘Rubí 1962-1978. De la dictadura a la democràcia’ ofereix una visió general dels importants canvis polítics que es van viure durant aquest període però des d’un punt de vista local, fet que la converteix en una mostra singular. El gruix de l’exposició està dividit en sis apartats: El Rubí franquista, Creixements i desequilibris, Una cultura crítica, La “subversió”, La mobilització rupturista i La configuració de la democràcia. En els apartats es repassen episodis com ara la vaga del 1971 a l’empresa Josa, les manifestacions per l’amnistia o les primeres eleccions democràtiques, entre d’altres.
Grup 64
Tot aquest material es completa amb una segona exposició dedicada de manera monogràfica al Grup 64, impulsat per diversos rubinencs i rubinenques que volien fer cultura lliure i que ràpidament va ser represaliat pel franquisme. Dins el MMUC, també es pot visitar una recreació de la mostra que va organitzar aquest grup durant la Festa Major del 64, amb diverses obres de l’època.
Per tal de donar forma a aquesta exposició, que vol donar continuïtat als treballs de recerca iniciats amb motiu del 50è aniversari de la Rierada, l’historiador Pere Ysàs i el seu equip del CEFID han treballat directament amb testimonis, a banda dels arxius i les hemeroteques. La mostra es complementa amb un audiovisual en què diversos personatges de l’època expliquen en primera persona les seves experiències.
El MMUC ha previst visites guiades a la mostra per a centres educatius i altres grups. També s’ha editat un extens catàleg amb informació detallada sobre els continguts de l’exposició.
La inauguració de la mostra, que es podrà visitar fins el febrer, va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Rubí, Carme García, així com l’historiador Pere Ysàs, alguns dels testimonis entrevistats i dels membres vius del grup 64, entre d’altres.