La plataforma Rubí Sense Abocadors ha tingut accés al registre d’entrada de camions de Can Carreras del dia 1 d’octubre del 2014 i l’ha comparat amb unes fotografies preses per l’entitat el mateix dia. Durant 30 minuts, un fotògraf va estar captant imatges de l’entrada de camions l’1 d’octubre de l’any passat. El resultat de la confrontació de les dades, segons afirma la plataforma, és que en mitja hora es van retratar 8 camions les matrícules dels quals no figuren en el registre d’entrada de l’abocador.
Aquest document, que Diari de Rubí ha pogut consultar, l’elabora l’empresa i serveix per declarar el nombre de camions que entren, el tipus de residu que transporten i el pes de les deixalles. És també el document amb el qual treballa l’Agència de Residus de Catalunya per dur un control les instal·lacions, segons assenyala la Plataforma.
“És escandalós, en mitja hora vam fotografiar 14 camions i 8 no consten”, assenyala Montse Rousse, portaveu de la plataforma antiabocadors, qui afegeix que el motiu de no registrar presumptament tots els camions que entren podria ser “per no pagar el cànon de deposició o perquè no constin el total de tones que entren a l’abocador”. Davant d’aquest fet, la portaveu afirma que “les dades que dóna l’empresa no són reals, hi ha camions que entren a Can Carreras però que no consta que hi hagin entrat mai, es riuen de nosaltres a la cara”. De fet, durant aquest dia, segons el registre, només consta l’entrada de 32 camions.
Rubí Sense Abocadors fa mesos que defensa que Can Carreras, gestionat per FSM Vertispania, hauria de tancar, ja que estava previst que ho fes al març i, segons denuncien els membres de la plataforma, ja ha superat la cota màxima que tenia establerta: “S’ha sol·licitat un aixecament topogràfic, però no ens el donen perquè saben que tindríem raó”, explica Rousse.
L’entitat també opina que el retard en el tancament de Can Carreras es deu a què ara mateix l’obertura de Can Balasc està bloquejada.
L’arrel del problema radica, segons la plataforma, en què la gestió dels residus i del transport dels mateixos recau en TMA, l’abocador de Can Carreras està controlat per FSM Vertispania i Can Balasc pertany a Arrins. Les tres empreses formen part del mateix grup empersarial, un fet que provoca que l’empresa estigui interessada a portar els residus als seus dipòsits per una qüestió econòmica, afirmen els membres de la plataforma.
La planta de Sant Cugat no és legal
D’altra banda, l’entitat va fer públic que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sentenciat que la planta de recollida i transferència de residus, que gestiona TMA, no és legal.
L’empresa va recórrer una sentència anterior que establia que aquesta instal·lació no s’adequa als usos del sòl urbanístic i que per tant es tracta d’una instal·lació provisional, el que significa que haurà de ser traslladada, ja que no té llicència ambiental per exercir l’activitat.
La plataforma considera que aquesta sentència pot ser determinant per al futur de Can Balasc, ja que actualment el Pla General d’Ordenació de Rubí qualifica de sòl rústic protegit de valor agrícola i forestal i recursos naturals l’indret on es troba Can Balasc. “A Rubí també hi ha una incompatibilitat urbanística, si a Sant Cugat li han donat la raó, a Rubí hauria de ser igual”, apunta la portaveu de la plataforma.
Tot i això, la plataforma veu amb certa preocupació que la planta hagi de marxar de Sant Cugat, ja que temen que això provoqui que es traslladi a Rubí: “Tenim por que si ha de marxar de Sant Cugat, l’acabin portant aquí”, argumenta Joaquim Gracia, membre de la plataforma.
La planta de Sant Cugat opera com una central de recollida i transferència de residus sòlids inerts i assimilables a municipals.