Un 15% dels infants de la comarca viuen en situació de pobresa, segons un estudi del CCVOC

Imagen noticia
Una cinquantena de persones, a la jornada reivindicativa de la plataforma Protegim Ca n’Oriol
5 de junio de 2018
Imagen noticia
Tensar la corda
7 de junio de 2018

Un 15% dels infants de la comarca viuen en situació de pobresa, segons un estudi del CCVOC

Imagen noticia

Un estudi del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC), presentat dijous de la setmana passada, ha posat sobre la taula unes dades preocupants sobre la pobresa infantil a la comarca. L’informe, presentat en el marc de la jornada ‘Pobresa en la infància. Situació i reptes al Vallès Occidental’, confirma que existeix una situació de cronificació de la pobresa, amb un 15% dels nens i nenes en edat escolar que viuen en situació de pobresa per la problemàtica situació de les seves famílies. De fet, un 20% de les famílies sol·licitants de beca menjador el curs 2016-2017 no tenien cap ingrés.

I encara una altra dada: la mitjana de les famílies sol·licitants de beques tenen una renda de 7.400 euros anuals -molt per sota del llindar de la pobresa situat en 13.070 euros anuals- i tot i això només el 12% reben una beca del 100% per cobrir la totalitat del cost del menjador.

El president del CCVOC, Ignasi Giménez, considera que cal «treure el requisit de risc social per obtenir un ajut de menjador del 100% i que si algú està per sota del llindar de la pobresa, pugui rebre una beca del 100%». Giménez ha apuntat que «ens estem trobant amb casuístiques que fan que una persona que no té cap ingrés no pugui accedir a una beca del 100% i hem de poder canviar aquesta situació».

De fet les possibilitats de les famílies de rebre una beca de menjador del 100% del cost són molt poques. En el curs passat, del total de beques assignades, només un 12,6% són del 100%. La resta només cobreixen la meitat del cost, ja que per poder accedir al 100% cal complir situacions socials molt greus que equivaldrien al desemparament. Aquest fet acaba derivant en una major inversió per part dels ajuntaments per cobrir aquesta despesa perquè les famílies no poden afrontar-ho.

Secundària
L’informe també posa de manifest la situació que es viu a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), on la jornada intensiva i la desaparició dels menjadors fa que les famílies que fins a 6è tenien un ajut de menjador deixin de rebre’l quan el fill o la filla arriba a 1r d’ESO. Per al president del CCVOC, «és un escàndol que hi hagi una jornada intensiva que fa que les famílies perdin aquest ajut. La jornada intensiva ha fet ocultar un problema».