Prop d’un centenar de persones van participar aquest dijous al vespre a la concentració convocada pel col·lectiu Rubí Sanitat al CAP Mútua, amb la finalitat de demanar la implicació urgent del govern local i de la Conselleria de Salut per solucionar la saturació i la manca de recursos del servei públic dels CAP (Centres d’Atenció Primària) a la nostra ciutat.
Des de la plataforma consideren que la població local no té coberta adientment l’atenció sanitària, amb limitació d’horaris i insuficiència de personal als serveis d’Urgències, que provoquen fets com les derivacions d’urgències de traumatologia a l’Hospital de Terrassa. Els rubinencs pertanyents a aquest col·lectiu reclamen un servei 24 hores d’urgències pediàtriques i que es respectin els terminis de les citacions. Actualment el termini recomanat per citacions del metge de família és de 48 hores, però aquestes poden acabar allargant-se una setmana o, fins i tot, un mes. Per citacions amb metges especialistes, l’espera pot arribar a allargar-se diversos mesos.
“L’Ajuntament de Rubí ha d’encapçalar les demandes ciutadanes en qüestió de sanitat”, va afirmar Miquel Raso, un dels representants de Rubí Sanitat. La plataforma porta un temps reclamant un anàlisi de l’estat actual i els punts dèbils del sistema sanitari públic a la ciutat, amb la intenció de crear grups de treball que plantegin propostes de millora, informació que l’Ajuntament s’ha compromès a proporciona’ls-hi durant el mes d’octubre. Actualment aquesta associació forma part del Consell de Salut de l’Ajuntament, organisme que desitgen es converteixi en “una eina real per promoure la salut de Rubí”.
Representants de Rubí Sanitat opinen que aquestes mancances poden suposar un risc per la salut dels ciutadans. Per aquest motiu, en el seu manifest van demanar una actuació urgent de la Conselleria de Salut per posar remei a la situació de saturació dels centres de salut públics i fer una millor gestió dels recursos disponibles. Miquel Raso també va reclamar una atenció sanitària de qualitat igual per a tots els serveis: atenció primària, pediatria, metge de família, etc.
Una de les llargues reivindicacions a l’Ajuntament, que es van tornar a posar sobre la taula durant la manifestació, va ser la millora dels horaris de busos d’anada i tornada a l’Hospital de Terrassa, així com la reducció de preu dels pàrquings per usuaris i visitants. A més, també volen que el consistori contempli la possibilitat de compartir competències dels centres sanitaris entre el govern local i CatSalut.
Durant la concentració, la plataforma va voler fer una menció especial als professionals del sector, mostrant-se comprensius amb les dificultats i l’esforç dels treballadors d’aquests centres, i els van animar a denunciar la situació de manca de capacitat i recursos.