Una cinquantena de persones, a la jornada reivindicativa de la plataforma Protegim Ca n’Oriol

Imagen noticia
El Rubí empata i l’eliminatòria d’ascens a Primera Catalana es decidirà a Tàrrega
4 de junio de 2018
Imagen noticia
L’atur a Rubí segueix en regressió
6 de junio de 2018

Una cinquantena de persones, a la jornada reivindicativa de la plataforma Protegim Ca n’Oriol

Imagen noticia

La plataforma Protegim Ca n’Oriol va organitzar diumenge al migdia una sortida reivindicativa per l’entorn natural de Ca n’Oriol per divulgar les raons per les quals el col·lectiu demana l’aturada del projecte de reforma del parc. La sortida va comptar amb la participació d’una cinquantena de persones.

Entre els principals arguments contra el parc de Ca n’Oriol, la plataforma insisteix que l’obra és «mastodòntica i artificial», que no s’adequa a l’espai, que ocupa una part agrària del parc, que té un cost molt elevat -de 4 milions d’euros- i que necessitarà un manteniment elevat.

L’ambientòleg Jordi Simó va ser l’encarregat d’explicar detalls sobre la flora i la fauna que hi ha al torrent dels Alous i al parc de Ca n’Oriol i de Can Sant Joan. També va explicar la situació de la masia de Can Sant Joan i del pagès que hi viu, que s’encarrega de treballar les terres del parc de Ca n’Oriol.

A la xerrada, també es va fer memòria sobre les darreres actuacions del parc, especialment sobre la zona de La Bombonera, un projecte de zona residencial que es va urbanitzar amb la intenció d’urbanitzar part del parc fa més de 20 anys i que fruit de la pressió popular finalment va quedar enterrat.

Actuacions mínimes
Per la plataforma Protegim Ca n’Oriol, el que cal fer és restaurar els terrenys de La Bombonera per tal que recuperin el seu antic aprofitament agrícola. Així, la proposta del col·lectiu és actuar en les 65 hectàrees, ja que la proposta d’inversió del govern només afecta 3,5 hectàrees. Per la plataforma el que cal és «preservar integralment el paisatge agrari actual, recuperar les zones degradades que fa anys que no es milloren i crear diverses àrees de lleure sostenible repartides pels espais no agraris, com ara zones de pícnic, zones de jocs infantils, petites zones esportives, zones de descans, etc.». A més, la plataforma també creu que s’han de crear noves i grans àrees arbrades fora dels espais d’aprofitament agrícola, millorar i diversificar la xarxa de camins del parc o crear un passeig arbrat. Unes actuacions que, consideren, necessitarien un manteniment «molt bàsic i mínim».

Respecte al Ple
Protegim Ca n’Oriol lamenta que l’equip de govern vulgui tirar endavant un projecte que «no compta amb cap consens ciutadà ni polític i que no respecta el territori». També lamenta que el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) «no respecta ni assumeix la decisió sobirana del Ple d’aturar el projecte», ja que en el Ple d’abril, tots els grups municipals, a excepció del PSC van aprovar una moció per aturar el projecte.

El col·lectiu també demana que s’iniciï un procés participatiu «per conèixer l’opinió de la gent i treballar un projecte de parc amb el màxim acord social possible».