Veïns i veïnes de Sant Jordi Parc arriben a un acord de lloguer amb Medasil després de 9 mesos de lluita

Imagen noticia
El govern introdueix la fiscalitat verda en les ordenances del 2020 i torna a rebaixar l’IBI
7 de octubre de 2019
Imagen noticia
Les ‘cases barates’
9 de octubre de 2019

Veïns i veïnes de Sant Jordi Parc arriben a un acord de lloguer amb Medasil després de 9 mesos de lluita

Imagen noticia

«La negociació de 9 mesos ha estat un procés molt llarg i dur, vivint amb inseguretat mentre pagavem el nostre lloguer, però sense contracte», afirma Montse Flores. Ella és una de les 14 inquilines de Sant Jordi Parc que acaben de tancar un acord col·lectiu amb Medasil, el fons voltor propietari del seu bloc de pisos, que va imposar un increment de preu del lloguer de fins al 50%. Aquest percentatge hauria suposat uns 300 euros d’augment mensual, preu que el veïnat i el Sindicat del Lloguer denunciaven com a abusiu.

Tot va començar fa gairebé un any quan un grup de veïns i veïnes de l’avinguda Ferrer i Domingo van alertar el Sindicat del Lloguer de Rubí d’aquesta important pujada de preus en finalitzar els seus contractes de lloguer de 5 anys. A partir d’aquí, es va crear una comissió de negociació, ja que Medasil Desarrollo y Promociones Lladero al principi no volia parlar amb les famílies afectades. Amb el pas del temps i les mobilitzacions veïnals, l’empresa va asseure’s a negociar amb els llogaters, acompanyats pel Sindicat.

Carlos Águila, membre del Sindicat del Lloguer de Rubí, explica que l’acord limita l’increment a un 0-11% i que els contractes nous s’allargaran fins a 7 anys. Al principi de les negociacions, l’empresa propietària dels pisos només volia renovar contractes per un any i, fins i tot, va amenaçar de desnonar alguns veïns. Noelia Moreno ho va viure en la seva pell: «Medasil va tirar endavant amb la demanda de desnonament, tot i estar en procés de negociació i contacte amb nosaltres cada 2-3 setmanes. Tenir una demanda de desnonament sobre la taula és dolorós, és molt fàcil rendir-se», sentencia la veïna.

Águila afirma que algunes persones es van veure obligades a viure en despatxos o locals comercials del barri no habitables.

Des del Sindicat agraeixen als veïns i, especialment, a la comissió de negociació, que s’hagin mantingut units durant 8 mesos, tot i rebre ofertes individuals del fons voltor: «La clau és la unió. Si els veïns i veïnes van tots a una, amb treball constant i força al final la lluita serveix», opina Carlos Águila.

Després d’uns mesos difícils, tots els veïns i veïnes de Sant Jordi Parc afectats estan molt satisfets per l’acord i per poder continuar als seus pisos. Ja s’han signat tots els contractes de lloguer i s’han resolt algunes problemàtiques de cara al futur: no es podran fer increments de preus de les parts no regulades de l’HPO, que és el que feien fins ara. Es tractava de pujades encobertes de conceptes com el garatge, el traster, despeses de comunitat, etc. També s’ha acordat que només es pujarà l’IPC i que l’empresa i la comissió de veïns es reuniran anualment per controlar l’avançament de les accions de manteniment a l’immoble.

Segons els veïns, durant aquest procés no han rebut suport de les administracions públiques, ni de la Generalitat ni de l’Ajuntament, que podrien haver posat sanció als propietaris.

Laura Pérez, membre del Sindicat del Lloguer de Rubí, explica que encara queden vàries accions pendents, com mantenir la qualificació com a pisos de protecció oficial, modificar l’IBI i revisar la qualificació de preus per zones. Un altre dels objectius serà mantenir aquestes condicions als futurs contractes de pisos propietat de Medasil.