El Consell Escolar Municipal es va reunir la setmana passada per abordar diversos temes d’interès per a la comunitat educativa. Durant la trobada, presidida per la regidora de Serveis a les Persones, Marta García, i el regidor d’Educació, Sergi Garcia, es va donar a conèixer un informe encarregat per l’Ajuntament amb l’objectiu de redefinir la zonificació i planificació escolar de Rubí.
L’estudi analitza l’actual situació del mapa escolar de Rubí, s’aproxima als criteris que fan servir les famílies per triar centre escolar i reflexiona sobre l’actual model de zonificació, les lògiques de segregació escolar i les conseqüències derivades dels processos d’elecció de centre. Es tracta d’una anàlisi merament qualitativa davant la dificultat d’obtenir dades numèriques de la Generalitat però, tot i això, “marca línies de treball importants per poder millorar la planificació escolar a Rubí i evitar la segregació”, segons la regidora Marta García.
Entre les qüestions que apunta l’informe, hi ha la diversitat de factors que expliquen les lògiques de la demanda dels diferents centres educatius i que passen, no només per la proximitat de l’escola, sinó molt especialment per la imatge que projecta, la seva composició social o l’opinió prèvia d’amics i coneguts, entre altres. De l’estudi es desprèn que la segregació no és un fenomen preocupant a Rubí, tot i que es pot millorar mitjançant algunes accions.
“Ens comprometem a treballar conjuntament amb la comunitat educativa per optimitzar la planificació escolar, estudiar la millor zonificació per al municipi i elaborar també un Pla educatiu de ciutat”, ha dit García, qui ha afegit que “de fet, molts dels temes dels quals hem informat al Consell Escolar Municipal encaixen perfectament amb les recomanacions recollides a l’estudi”.
Noves subvencions per a les AMPA
El Consell Escolar també va conèixer dijous de la setmana passada l’aprovació de les bases que regulen les subvencions a les Associacions de Mares i Pares (AMPA). Seran objecte d’aquests ajuts aquelles iniciatives que facilitin la conciliació familiar, que donin suport pedagògic als infants i que permetin reduir les despeses que suposa l’escolarització per a les famílies.
L’estudi també destaca la importància de comptar amb una Oficina Municipal d’Escolarització (OME). Durant la reunió, l’Ajuntament va informar que aquest servei s’obrirà properament a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania.