Creix la participació a Rubí en el programa de detecció precoç del càncer de còlon

Imagen noticia
Condis obrirà un supermercat dins del Mercat Municipal
5 de marzo de 2019
Imagen noticia
Arriba a Rubí el FemPop, un festival musical protagonitzat per dones
7 de marzo de 2019

Creix la participació a Rubí en el programa de detecció precoç del càncer de còlon

Imagen noticia

Entre juny del 2018 i febrer de 2019 s’ha dut a terme la segona ronda del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte a Rubí, una iniciativa promoguda pel Departament de Salut de la Generalitat al Vallès Occidental i coordinada per l’Oficina Tècnica de Cribratge de l’Hospital Parc Taulí.

En aquesta segona ronda, han participat 2.404 rubinencs i rubinenques, el que suposa un 35,5% de la població d’homes i dones entre 50 i 69 anys, a qui es dirigeix el programa. Aquestes xifres suposen un increment de la participació d’un 4,48% respecte a la primera ronda del programa, que es va dur a terme entre l’octubre del 2015 i el desembre del 2017.

Tot i això, encara està lluny d’assolir les xifres desitjades, ja que la població rubinenca que es podria acollir al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte és de 6.762.

Cal recordar que el càncer de còlon i recte és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any. A més, suposa la segona causa de mort per càncer a Catalunya i s’ha demostrat que la detecció precoç és fonamental per reduir la mortalitat per aquest tipus de tumor.

Resultats
Dels 2.404 rubinencs i rubinenques que van voler participar en el programa, es van fer la prova i la van portar a una farmàcia, es van detectar 114 positius en sang oculta en femta. D’aquestes, es van realitzar 106 colonoscòpies, que van permetre diagnosticar 3 persones amb càncer invasiu, 28 amb lesions de risc alt, 26 amb lesions de risc intermedi i 20 amb lesions de risc baix.

A la primera ronda, a Rubí, es van detectar 9 persones amb càncer, 35 amb lesió d’alt risc, 33 amb lesions de risc intermedi i 32 amb lesions de baix risc.