Denuncia contra la licitació de la construcció i la gestió del Centre de Tractament de Residus del Vallès

Imagen noticia
Convoquen una manifestació el 28 de novembre per uns serveis públics dignes
22 de noviembre de 2018
Imagen noticia
Prop de cent municipis participaran en la Rua dels Tres Tombs a Rubí
26 de noviembre de 2018

Denuncia contra la licitació de la construcció i la gestió del Centre de Tractament de Residus del Vallès

Imagen noticia

Les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV), sota la coalició municipalista CUP-Poble Actiu, han presentant una denúncia a la fiscalia i al Tribunal de Comptes per possibles delictes de prevaricació i malversació de fons públics en els procés de licitació del Centre de Tractament de Residus (CTR) del Vallès Occidental.

El CTR és un equipament construït a Vacarisses pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès, ens que depèn del Consell Comarcal, amb l’objectiu de tractar la brossa barrejada i complir amb les directrius europees de no llençar matèria orgànica als abocadors.

Durant el 2018, les CAV han posat en relleu públicament la necessitat de revisar tot el procés de licitació de la construcció i la gestió del CTR per les múltiples irregularitats detectades que, segons l’agrupació, poden suposar delictes de prevaricació i malversació de cabals públics.

Entre aquestes, apunten que els plecs d’adjudicació de la construcció i gestió del centre es van fer a mida per l’empresa Tratesa-Hera i que es va fer una concessió que permetia recuperar la inversió en 15 anys, però que en canvi es van pagar les obres per certificacions d’obres. També denuncien que s’han fet modificacions irregulars del contracte, per les quals l’administració va assumir una despesa de més de 15 milions d’euros quan aquesta havia d’haver estat assumida pel concessionari.

Les CAV recorden que l’informe 16/2014 de la Sindicatura de comptes ja recollia aquestes irregularitats i apuntava que calia que les administracions competents aclarissin i en dirimissin responsabilitats. El grup considera que hauria d’haver estat el mateix consorci qui dugués a l’assumpte a la justícia, però, la majoria de l’executiva del consorci va decidir no revisar els processos.

Des de les CAV, s’apunta que l’única actuació correcta per seguir endavant des de l’administració hauria de ser demanar la nul·litat del contracte amb l’empresa que gestiona el servei i fer una nova licitació o gestió interna. A més, asseguren que totes les peticions en aquest sentit que han fet «han estat ignorades fins al punt que s’ha seguit amb la voluntat de continuar modificant el contracte».

Jordi Muntan, regidor de l’AUP a l’Ajuntament de Rubí i conseller comarcal pel grup CUP-PA, ha fet constar que «es tracta d’un contracte molt gran com per deixar que part dels qui van gestionar-lo decideixin si hi ha fets delictius o no, és per això que s’ha presentat la denúncia a fiscalia i al tribunal de comptes.»