El cas de l’arxiu Roset, un plany i un prec

Imagen noticia
Activitat solidària amb una nena d’Ullastrell afectada per MSD, una malaltia rara
20 de febrero de 2019
Imagen noticia
Per un Rubí de totes i tots
22 de febrero de 2019

El cas de l’arxiu Roset, un plany i un prec

Imagen noticia

Molts ens preguntem què passa amb l’Arxiu Roset. Molts ens demanem perquè encara no s’ha fet un centre d’imatge o un arxiu que posi en valor, entre altres, tot el material dels fons de l’arxiu de Josep Maria Roset per tal que la ciutat i els seus habitants se’n puguin beneficiar. Per què tot aquest material encara és a casa del Sr. Roset, tot i ser, en bona part, propietat de la ciutat? És una pregunta retòrica, fa molts anys que en Roset va fer la cessió del seu arxiu a l’Ajuntament, l’any 1997. Fa 21 anys, per a ser precisos. Cessió que, com que comportava el compromís a mig terme de fer un Centre d’Imatge, es va regular amb un conveni de dipòsit que havia de caducar el 2008, i que es va allargar amb una pròrroga fins a l’any 2011 perquè l’Ajuntament encara no disposava de les condicions. Des del primer moment, la família no ha parat de picar a la porta de l’Ajuntament per tal que es faci realitat el que es va acordar i es tanqui el tracte: un Centre d’Imatge per posar en valor els materials i garantir-ne la conservació, perquè tothom els pugui consultar i estudiar, per preservar la memòria gràfica de la ciutat i per poder exportar Rubí cap enfora, perquè puguem formar part de la història del Vallès, de l’Àrea Metropolitana, de Catalunya i del país, si cal.

En aquests vint-i-un anys, és ràpid de dir, s’ha passat per quatre alcaldes, per cinc directors de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat i per nou Consellers de Cultura, i el tema segueix encallat. Ens consta que de fora ho han intentat, però la resposta sempre pertinent de l’Ajuntament dient que avança el que no avança, frena constantment l’impuls que des de dalt els demanen. La realitat és que, si s’està fent feina, ningú no en veu els resultats, i el temps passa i passa.
Difícilment es pot arribar a una altra conclusió que a una la manca de sensibilitat i de voluntat política per donar valor a allò que ens dignifica com a poble i com a persones. No és comprensible per a ningú que a hores d’ara aquest tema no estigui resolt. Un tema que és un llast per a Josep Maria Roset que, els que el coneixem bé, sabem que s’ha dedicat en cos i ànima a fer prevaldre la memòria i a lluitar perquè Rubí pugui tenir el seu propi Centre d’imatge.

On és la ciutat en aquest tema? Qui tancarà la patata calenta que és l’Arxiu Roset i dignificarà la seva persona tal com es mereix? Qui resoldrà el futur d’uns materials (el color) que s’estan fent malbé i que cal preservar amb urgència? Qui farà l’esforç per lluitar perquè la resta de materials de què disposa aquest fotògraf quedin també per a la ciutat? Ens demanem, modestament, perquè un material que a hores d’ara fora de Rubí tothom sap que és d’Interès Nacional, a la nostra ciutat passa desapercebut i la persona que n’és l’exponent i artífex, relegada a l’oblit. Quantes fotografies de Roset veieu publicades amb el seu nom? Quants estudis s’han fet del seu llegat? I no només del material gràfic que ha aplegat de conciutadans seus, sinó de la seva pròpia obra, que és segurament, tal com es reconeix fora, del bo i millor del país.

I aquí ho deixem, una reflexió oberta, un plany i un prec per una situació injusta cap a una persona que ningú dubta en reconèixer-li els mèrits pel que, a molts nivells i des d’entitats molt diverses, ha fet per la ciutat.

Miquel Llugany (Primer alcalde de la Transició)
Eduard Pallejà (Exalcalde de Rubí)
Núria Buenaventura (Exalcaldessa de Rubí)
Francesc Sutrias (Extinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Rubí)
Lorenzo Blanco (Extinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Rubí)
Pere Jacas (Exregidor de Cultura de l’Ajuntament de Rubí)
Josep Ollé (Exregidor de Cultura de l’Ajuntament de Rubí)
Marisol Rico (Exregidora de Cultura de l’Ajuntament de Rubí)
Maite Borrajo (Exregidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Rubí)
Joan Manuel Tresserras (professor de la UAB)
Jordi Quintas (Exsíndic de Greuges de Rubí i membre del Grup 64)
Guifré Llosas (Expresident d’?’mnium Cultural de Rubí)
Joan Camps (President de l’Esbart Dansaire de Rubí)
Magda Batlles (Associació Arrel Dansa i membre de la Taula de Cultura Popular i Tradicional Catalana)
Jaume Parras (Mestre i historiador)
Ramon Batalla (Mestre i doctor en Història)
Eduard Puigventós (Doctor en Història)
Laura Terré (Historiadora de la fotografia i comissària d’exposicions)
Jordi Vilalta (Historiador)
Pep Borràs (Artista i profesor de l’EDRA)
Miquel Mas (artista)
Jordi Muñoz Castanyé