El Congrés Rubí Brilla apunta l’economia circular com l’impuls definitiu pel canvi de model energètic

Imagen noticia
La Plana del Castell reclama solucions per a la cruïlla del carrer Casetes de Can Fatjó per la seva perillositat
26 de octubre de 2018
Imagen noticia
Espectacular presentació del ‘Veinti’ coincidint amb el 50è aniversari
30 de octubre de 2018

El Congrés Rubí Brilla apunta l’economia circular com l’impuls definitiu pel canvi de model energètic

Imagen noticia

La 5a edició del Congrés Rubí Brilla pel canvi de model energètic que enguany ha tractat l’economia circular va tenir lloc divendres passat a la Biblioteca i va comptar amb la participació de prop de 200 persones. La jornada es va estructurar en dues taules rodones amb cinc casos d’èxit cadascuna a través de les quals els ponents van exposar els diferents vessants de l’economia circular.

L’economia circular és un model econòmic orientat a assolir sistemes de producció i consum més eficients i resilients que preservin els recursos dins d’un cicle continu i n’optimitzin el valor. En el seu discurs d’obertura, l’alcaldessa Ana M. Martínez va explicar que «a Rubí hem assumit el repte amb valentia, prenent decisions polítiques que han de fer possible avançar cap a la revolució energètica». En aquest sentit, Martínez es va referir a la signatura de l’Acord Vallès Circular, a través del qual els firmants es comprometien a impulsar la transició cap a l’economia circular aplicant tres principis bàsics: preservar el capital natural, optimitzar l’ús dels recursos i fomentant l’eficàcia del sistema.

L’Ajuntament de Rubí va exposar en el congrés dues iniciatives: el projecte Polígon Circular i el foment de la reparació i reutilització que es treballa des del Servei de Medi Ambient. El Polígon Circular és una prova pilot de gestió dels polígons d’activitat econòmica de la ciutat que es posarà en marxa l’any vinent al polígon de Can Jardí, on s’ha detectat especial marge de millora en temes mediambientals. «La proposta és tractar el polígon com un organisme viu, veure quines necessitats de recursos té i promoure un ens que vetlli pel seu correcte funcionament i eficiència» va explicar Albert Puig, tècnic del Rubí Brilla.

Per la seva banda, Coral Coscollola, cap del Servei de Medi Ambient, va referir-se a tres iniciatives locals: La Trocalleria, que promou l’intercanvi d’objectes de segona mà; el Dimecres Manetes, que fa pedagogia de la reparació i recuperació dels productes espatllats i els Eco tallers en clau de Re, una sèrie de tallers relacionats amb la reparació que organitza el Servei de Gestió de Residus.

Les cooperatives Som Mobilitat i Som Energia també van participar en el Congrés. Ricard Jornet, de Som Mobilitat, va argumental que cal «apostar pel decreixement» de vehicles i des de Som Energia, Belén Covelo, va detallar els projectes de generació d’energia de la cooperativa a partir de fonts renovables per a produir electricitat.

El Congrés també va comptar amb la presència del sotsdirector general d’Informació i Foment de la Sosteniblitat de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i el director general de l’Institut per la Diversificació i Estalvi d’Energia, Joan Herrera, que va parlar del recent canvi de normativa sobre l’autoconsum. A partir d’ara, va assenyalar, les comunitats podran compartir energia per l’autoconsum i amb això «crearem espais d’apoderament i consciència energètica», va assenyalar.

Maite Molina, de l’empresa Campos Estela, va exposar el projecte ‘Pesa i Pensa’ acompanyada de dues alumnes de l’escola Torre de la Llebre, la Sara i la Georgina. A través d’aquest projecte, l’alumnat separa els residus orgànics que no es poden menjar, com la pela del plàtan o els ossos de pollastre, dels que sí que podrien haver ingerit, com un tros de tomàquet o un iogurt sense escurar. A continuació, pesen de forma sistemàtica els residus generats en relació als àpats servits i registren els resultats en unes gràfiques. Això els permet prendre consciència que deixar perdre el menjar també vol dir desaprofitar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo. Aquest ha estat el cas d’economia circular i de proximitat més votat pel públic assistent al Congrés Rubí Brilla.

Altres iniciatives presentades al Congrés van ser la reutilització dels recursos hídrics a Sabadell o el projecte ‘Boscos Vallès’.

Com cada any, l’Escola d’Art i Disseny de Rubí va col·laborar amb el congrés. L’alumnat del Cicle Superior d’Espais interactius va crear l’Edranitus, una projecció d’un extraterrestre que va col·laborar en la dinamització del congrés.