El govern aprova el pressupost municipal del 2019 amb el suport d’En Comú Podem

Imagen noticia
Concentració davant el CAP Anton Borja per la dona assassinada per la seva parella a Terrassa
25 de julio de 2019
Imagen noticia
La rubinenca Bea Ortiz, plata en el Mundial de Waterpolo
27 de julio de 2019

El govern aprova el pressupost municipal del 2019 amb el suport d’En Comú Podem

Imagen noticia

El Ple de l\’Ajuntament ha aprovat de manera inicial el pressupost municipal de l\’exercici 2019, que puja a 84,2 milions d\’euros, uns 5 milions més que l\’any anterior. La proposta del govern local, en mans del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ha tirat endavant gràcies als vots favorables d\’En Comú Podem (ECP), mentre que la resta de grups han votat en contra.

La regidora d\’Hisenda i Serveis Econòmics, M. Carmen Cebrián, va defensar la proposta de l\’executiu, explicant que l\’expedient era el mateix que es va presentar a la comissió informativa del febrer per tal de no endarrerir més l\’aprovació dels comptes. Cebrián va lamentar que, en aquell moment, poc temps abans de les eleccions, \»els partits de l\’oposició van posar els interessos del partit per sobre dels interessos de la ciutat\» i que el fet de no tenir el pressupost aprovat \»ha impedit oferir serveis de qualitat a la ciutat\».

La socialista va apuntar que els comptes prioritzen els serveis a les persones i el manteniment i la dignificació de l\’espai públic i que, un cop aprovat definitivament, s\’incorporaran totes les modificacions necessàries, entre aquestes els compromisos adquirits amb ECM a l\’acord de governabilitat.

Cebrián va admetre que, un cop liquidat el pressupost 2018, es va superar el límit de la despesa i que per tant s\’ha incomplert l\’objectiu de la Regla de la Despesa, fet que oblia a elaborar i aprovar un Pla Econòmic i Financer, que ha de garantir el compliment d\’aquesta Regla en la liquidació del 2019 i 2020. Això impossibilita demanar crèdits i les inversions s\’hauran de realitzar amb fons propis i amb modificacions de crèdits. Pel govern, això no suposa cap problema per l\’Ajuntament perquè \»compta amb una solvència econòmica i financera sanejada\».

El suport d\’ECP, criticat des de les files de la resta de grups a l\’oposició, va permetre el govern aprovar els comptes. La portaveu dels comuns, Ànnia García, va explicar que el vot positiu del seu grup era \»un vot de confiança\», i que esperaven que el govern acomplís els seus compromisos. A més, va assenyalar que per la ciutat és millor tenir aquest pressupost aprovat que no tenir-lo.

García també va ressaltar que amb les modificacions pressupostàries posteriors, s\’aconseguien 300.000 euros per a invertir en les urbanitzacions, 200.000 euros per arranjar zones d\’esbarjo per a gossos, estudis de municipalitzacions de serveis i la contractació del personal de l\’escola d\’art, entre altres.

Retrets de l\’oposició
La portaveu de l\’Alternativa d\’Unitat Popular (AUP), Betlem Cañizar, va justificar el vot contrari de la formació perquè \»es tracta d\’una proposta continuista\» i, per tant, res no els incitava a canviar el sentit del seu vot. Cañizar va lamentar la manca d\’informació sobre grans projectes de ciutat com els antics cinemes, El Casino o les Torres Massana i sobre la regularització de la plantilla municipal. Des de la formació assembleària també van insistir en la manca de diàleg del govern amb la majoria dels grups municipals.

Per la seva banda, el portaveu de Veïns per Rubí, Toni García, també ha criticat els comptes per ser continuistes, per l\’excessiu nombre d\’adjudicacions d\’obres menors i la falta d\’una planificació rigorosa de les inversions, entre altres. Per García, el pressupost evidencia una manca de model de ciutat, amb polítiques, com l\’habitatge, poc ambicioses. A més, ha assenyalat que els pressupostos participatius no es planifiquen adequadament, ja que encara queden pendent d\’executar propostes d\’anys anteriors, i que el pressupost per a festes populars s\’ha incrementat en un 66% des del 2016.

Des de Ciudadanos (Cs), Roberto Martín, portaveu del grup, va assegurar que aquest pressupost \»no diu res nou\» i va criticar la falta d\’ambició del govern que es reflecteix en els comptes. Per Martín, la partida per a habitatge protegit és clarament insuficient i la reducció de les inversions evidencia que l\’executiu no aposta clarament pel manteniment de la ciutat. El portaveu del grup taronja també va criticar la falta d\’interès del govern per debatre la proposta amb tots els grups.

Xavier Corbera, portaveu d\’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va argumentar el vot contrari del seu grup perquè no han pogut participar en l\’elaboració dels comptes ni s\’han incorporat les seves aportacions. Per ERC, això suposa que el govern manté el mateix \’xip\’ del mandat anterior. Tot i això, Corbera es va oferir a treballar conjuntament el pressupost 2020 i per allò que es necessiti per tirar la ciutat endavant, sempre que l\’executiu accepti la participació de la resta de grups.