L’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, ha aprofitat el primer Ple de l’Ajuntament des que es va decretar l’estat d’alarma per oferir a l’oposició un pacte de ciutat amb un conjunt de mesures extraordinàries i un pressupost aproximat de sis milions d’euros. Aquest pacte té com a objectiu “frenar els efectes de la pandèmia i protegir la salut i el benestar de les persones”, segons ha explicat la màxima responsable municipal, que també ha esbossat algunes de les mesures adoptades.
El pacte està estructurat en cinc eixos bàsics, el primer és l’impuls d’accions per reforçar els equips de Serveis Socials i l’ampliació de les ajudes i subvencions per donar cobertura a les necessitats bàsiques. El segon està relacionat amb les necessitats en habitatge, com ara moratòries en lloguers i línies específiques d’ajut per al lloguer. En tercer lloc, Martínez ha explicat que totes les mesures preses contemplen la perspectiva de gènere per treballar per la igualtat. En quart lloc, hi haurà mesures per ajudar els comerciants i els restauradors en aquesta nova etapa i, per últim, hi haurà accions per donar suport a les entitats culturals i esportives de la ciutat. Tot plegat, amb la voluntat de “reconstruir junts i posar al davant el progrés de Rubí”, segons ha expressat l’alcaldessa.
Primer Ple virtual
El pacte s’ha fet públic durant un Ple celebrat aquest dijous a la tarda que ha comptat amb la participació de tots els regidors a través de videoconferència, una situació inèdita, i que s’ha iniciat amb una declaració institucional que ha llegit l’alcaldessa, després de fer un minut de silenci per les víctimes de la COVID-19. En aquesta declaració, l’Ajuntament ha expressat el condol per les víctimes i ha explicat que se celebrarà un acte institucional de record quan les condicions ho permetin. També s’ha expressat en aquest document la gratitud per la responsabilitat ciutadana i especialment per les persones dels serveis essencials que estan fent la seva feina. La declaració també ha agraït la tasca solidària d’empreses, comerços, entitats i persones a títol individual.
D’altra banda, en el text l’Ajuntament es compromet a adoptar mesures per reparar les pèrdues econòmiques i socials provocades per la crisi a les famílies, així com a les empreses i els autònoms. Per últim, el text expressa la confiança cap a una recuperació futura.
Pel que fa a les intervencions dels grups municipals, el portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya, Moisés Rodríguez, ha dit que la recuperació vindrà acompanyada “d’una política per un creixement fort, sostenible i inclusiu, amb valors més forts que mai, com ara la llibertat i la solidaritat”.
Per la seva banda, Ànnia García, d’En Comú Podem, ha afirmat que des del govern tenen tres tasques fonamentals: acompanyar, agrair i ser responsables. En aquest sentit, creu que cal mirar endavant i treballar per “garantir condicions de vida per tothom, protegint els febles i vulnerables i treballant per la recuperació econòmica”. També considera que la situació actual és una oportunitat per “reorganitzar i repensar la ciutat, posar-la al servei de les persones i fer-la més sostenible i més neta”.
El cap de l’oposició, Xavier Corbera, d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha iniciat la seva intervenció criticant algunes de les mesures preses a Madrid, com ara el fet de treure competències en Salut a la Generalitat i, ja a nivell municipal, ha volgut posar l’accent en el treball conjunt entre les diferents forces polítiques del Ple: “El repte està en el futur, en la capacitat de posar-nos d’acord amb un pacte de ciutat i en les modificacions pressupostàries actuals per afrontar de forma consensuada els principals reptes”.
Cs ha estat l’única força que ha criticat obertament el govern
En canvi, el portaveu de Ciutadans, Roberto Martín, ha estat molt més contundent en la seva intervenció i ha estat l’únic que ha fet crítiques obertes al govern, especialment en relació a la Policia Local. Martín ha explicat que alguns agents de la Policia Local s’ha infectat i que han hagut d’agafar la baixa sense que se’ls hagi fet tests PCR: “Les palmadetes a l’esquena estan bé, però no és suficient, esperem que es facin proves PCR als agents i a la resta de personal municipal que està exposat”. Unes crítiques que el regidor socialista Moisés Rodríguez ha qualificat de “mentides”. El portaveu de Ciutadans també ha dit que el que cal ara és “treballar fora dels focus i els titulars per afrontar el desbordament dels serveis socials, la vulnerabilitat dels veïns i la desprotecció dels autònoms”.
El portaveu de Veïns per Rubí, Toni García, ha demanat a les administracions que “garanteixin recursos extraordinaris per lluitar contra els efectes de la crisi” i per fer que la “fractura social i econòmica sigui reparable”. García aposta per “suprimir partides del pressupost municipal que no siguin essencials per prioritzar la despesa en la lluita contra la desigualtat i la pobresa” i ha demanat al govern local que “estigui a l’altura de les circumstàncies”.
Per últim, Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, ha expressat el desig que es posi al centre de totes les polítiques “la cura de la vida” i ha avisat que la crisi és enorme i que cal treballar de forma compartida: “Cal una gestió unitària transversal i comunitària de la crisi per sortir reforçats i amb una resposta a l’alçada de les necessitats socials i econòmiques”, posant l’accent en “l’economia de proximitat, la natura, la cultura local, etc”.