L’Ajuntament de Rubí ha anunciat que vol fer-se càrrec del projecte de desplaçament de les línies d’alta tensió de Can Fatjó, una reivindicació històrica dels veïns de la zona.
El govern ha assenyalat que els treballs es començarien a fer el 2022 i que després es reclamarà a la Generalitat el cost que li correspon de l’actuació, entre 6,5 i 7 milions d’euros.
Fa 12 anys, l’Ajuntament va signar un conveni amb l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) i Red Elèctrica Espanyola. Segons aquest document, el consistori s’havia de fer càrrec del 20% del cost del projecte, més les expropiacions i servituds, l’ICAEN del 80% i Red Elèctrica havia de pagar el cost de la redacció del projecte.
Pels volts de l’any 2010, però, aquest conveni va quedar aturat a causa dels efectes de la crisi econòmica. Així, la Generalitat no va consignar cap partida en concepte de desplaçament de línies elèctriques, argumentant que havia d’atendre altres prioritats. Ara fa tres anys, l’ICAEN va denunciar aquest conveni. L’Ajuntament va recórrer la denúncia i ara s’està a l’espera de resolució per part de la Generalitat.
Tot i això, fa només un any, el govern català va afirmar que el conveni estava caducat i que la seva intenció era impulsar un nou acord en el qual el govern de l’estat espanyol i les companyies elèctriques també fessin la seva aportació en la inversió per soterrar o traslladar les línies elèctriques que passen per Rubí.
Dures crítiques de l’alcaldessa contra la Generalitat
La proposta d’avançar la inversió ha sorgit de l’executiu local després d’una reunió que va mantenir la setmana passada l’alcaldessa, Ana M. Martínez, amb els responsables de la Subdirecció General d’Energia Elèctrica del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per intentar desencallar la situació.
El govern espanyol, en mans del socialista Pedro Sánchez, va traslladar a la màxima responsable municipal que l’Ajuntament té dues opcions: seguir esperant a la Generalitat o tirar pel dret i coordinar el desenvolupament del projecte amb Red Elèctrica, assumir el cost de l’actuació, i després reclamar que l’administració catalana pagui la part a la qual es va comprometre el 2006.
“Hem optat per aquesta via perquè considerem que Rubí ja no pot esperar més”. De fet, Martínez ha criticat durament l’administració catalana i ha manifestat que sent “ràbia pel fet que la Generalitat s’hagi desentès de les preocupacions dels rubinencs”. Per aquest motiu, lamenta que hagi de tornar a ser l’Ajuntament “qui assumeixi competències que no li pertoquen”.
Fa uns mesos, l’alcaldessa també va avançar que havia arribat a un acord amb la Generalitat per fer-se càrrec de la construcció de l’Escola del Bosc, diners que després l’administració autonòmica retornaria al consistori.
La Comissió Municipal de l’Energia es reunirà el 7 de gener per tal que Ana M. Martínez expliqui el resultat de les reunions mantingudes amb representats del govern a Madrid.