L’accés a l’habitatge ha estat la temàtica escollida en la primera sessió de debats organitzats pel Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), celebrada aquest divendres al vespre. La sessió va comptar amb les opinions de Damià Calvet, director de l’Institut Català del Sol (Incasòl), l’economista Ivan Aguilar i el regidor del PDeCAT Rubí, Víctor Puig, com a presentador. Els experts van explicar que el principal problema actual d’accés a l’habitatge és l’increment dels preus dels lloguers, una situació que es pot solucionar augmentant el parc públic de lloguer i allargant la durada mínima dels contractes fins als 5 anys.
Actualment, Catalunya compta amb 15.000 habitatges de parc públic promoguts per l’Incasòl, agència de la Generalitat que promociona habitatge públic, i 10.000 d’altres agències públiques o fundacions privades.
En aquest sentit, Damià Calvet va afirmar que el parc públic d’habitatge a Catalunya és “escàs”, situant-se al voltant del 2%, mentre al nord d’Europa la quota d’aquest tipus d’habitatge està entre el 20% i el 22%. Per avançar en aquesta qüestió, la Generalitat ha elaborat el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge que pretén incrementar un 15% l’habitatge de primer ús en els propers 15 anys. En relació al problema del lloguer, Calvet va explicar que una major oferta d’habitatge social provoca una reducció generalitzada dels preus del mercat. Per evitar que els ciutadans siguin expulsats de les ciutats més encarides o que la gent jove no pugui accedir a l’habitatge, s’han d’impulsar polítiques executives, legislatives i fiscals des de l’administració local i nacional per pal·liar la inflació de preus.
El responsable de l’Incasòl va admetre que, durant els últims anys, la Generalitat va prioritzar la promoció d’habitatges en règim de compra-venda, mentre que no es va ampliar gaire l’oferta de lloguer social. L’àrea metropolitana de Barcelona és on fan més falta aquest tipus de contractes, però també estan ampliant l’oferta a la resta de Catalunya. Rubí és una de les ciutats on més ha pujat el lloguer, igual que la resta de ciutats de l’àmbit metropolità. Per aquest motiu, l’Incasol ja ha posat en marxa una promoció de 26 pisos de lloguer social al barri de Can Sant Joan de Rubí.
El portaveu del PDeCAT Rubí afirma que el seu partit és “molt crític amb la manca de polítiques d’habitatge de l’Ajuntament, ja que s’han perdut moltes oportunitats durant els últims anys per invertir en promocions d’habitatge públic”. Puig explica que consideren insuficient la inversió d’1,5 milions d’euros del pressupost anual en la construcció d’habitatge públic i que el govern hauria de definir clarament les seves línies d’actuació en aquesta qüestió. L’economista Ivan Aguilar va destacar que “l’objectiu de la política d’habitatge s’ha de centrar en la quantitat d’oferta de lloguer, no en el preu”. Aguilar va afirmar que el problema principal de Rubí és la manca d’inversió de les constructores, i va posar Tòquio com a ciutat de referència per solucionar-ho, on la desregularització de part del mercat d’ús residencial va permetre a les constructores edificar immobles de forma ràpida i barata, de forma que els preus de compra-venda i lloguer van ser molt econòmics.
El debat també havia de comptar amb la presència de Carme Trilla, presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, que finalment no hi va poder assistir. Durant els propers mesos, el PDeCAT Rubí organitzarà més debats sobre temàtiques com el món de les infraestructures esportives, comerç i cultura, entre altres temes. En aquestes sessions, convidats de diferents ideologies polítiques i experts en la matèria faran una anàlisi en profunditat i extrauran conclusions que podran incorporar-se al futur programa electoral del partit.