El POUM, l’habitatge, la mobilitat i les urbanitzacions centren el debat electoral

Imagen noticia
La Cursa Solidària del Col·legi Balmes recull més de 5.000 euros contra el càncer infantil
21 de mayo de 2019
Imagen noticia
«La sostenibilitat humana i ambiental», els grans pilars del projecte de l’AUP
23 de mayo de 2019

El POUM, l’habitatge, la mobilitat i les urbanitzacions centren el debat electoral

Imagen noticia

Els 10 candidats a l’alcaldia a l’Ajuntament de Rubí van participar en el debat electoral organitzat per Ràdio Rubí el dimarts al vespre a la Biblioteca i que es va poder seguir en streaming tot i alguns problemes tècnics a l’inici.

El debat va girar al voltant de quatre grans temes de ciutat que les moderadores, les periodistes Patri Díaz i Pamela Martínez, van posar sobre la taula: el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), l’habitatge, la mobilitat i les urbanitzacions.

Abans, tots els candidats van dir una debilitat, una amenaça, una feblesa i una oportunitat de la ciutat de Rubí. El debat, que més aviat va ser un intercanvi cordial de propostes, va servir per conèixer en les distàncies curtes els candidats, que en les grans qüestions tampoc van mostrar massa diferències més enllà d’alguns matisos. En el cas del POUM, per exemple, el Partit Socialista de Catalunya (PSC) es va quedar sol defensant el text refós del POUM, un planejament que Ana M. Martínez, la candidata socialista considera que cal aprovar. La resta de formacions, fins i tot Rubí Republicana i Vox -que no tenen representació al Ple-, aposten per començar-ne un de nou, perquè consideren que està «obsolet». Únicament el Partit Popular (PP) va mostrar un posicionament ambigu, el seu candidat, Juan José Giner, va dir que la ciutat necessita que «s’aprovi», però alhora va demanar un consens «de tres quartes parts del Ple».

Habitatge i ocupes
Pel que fa al bloc sobre habitatge, els candidats van ser més concrets. Martínez va reconèixer que el resultat per rebaixar el nombre de pisos buits a la ciutat ha resultat «infructuós», però va explicar que s’ha donat suport a la gent que ha estat desnonada.

La candidata d’En Comú Podem (ECP), Ànnia García, va dir que «cal incentivar el lloguer de pisos buits» per crear una borsa d’habitatge municipal. Una posició similar va mantenir la candidata de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), que va dir que és necessari «aturar l’emergència habitacional, destinar recursos a fer pisos d’emergència i incrementar el parc públic». L’alcaldable d’ERC, Xavier Corbera, també va incidir en el compromís de «multar els grans tenidors que tenen pisos buits», mentre que Lluís Roset, candidat de Rubí Republicana (RR), va posar l’accent en la necessitat de destinar habitatge «per a gent gran i joves». Jaume Buscallà, el candidat de Junts per Rubí (JxR), va explicar la seva proposta «d’expropiar habitatges a mig construir que estan abandonats», mentre que Toni García, de Veïns per Rubí (VR) es va comprometre a construir 70 pisos de protecció oficial durant el mandat.

L’alcaldable de Ciutadans (Cs), Roberto Martín, va ressaltar que cal lluitar contra «les màfies d’ocupació», mentre que el representant del PP va defensar que cal una «llei antiokupa», mentre que la candidata de Vox, Vanessa Garrido, va dir que «és intolerable l’ocupació dels habitatges particulars».

Urbanitzacions i mobilitat
El darrer bloc, que es va tractar molt per sobre per qüestions de temps, es va centrar en mobilitat i urbanitzacions. Tots els grups de l’oposició van demanar més neteja i manteniment a les urbanitzacions i JxR, VR, Vox, PP, més seguretat. El PSC va recordar que Rubí té 220 km de carrers i que això suposa una dificultat en el manteniment.

En relació a la mobilitat, els candidats van recalcar la necessitat d’aprovar un Pla de Mobilitat, ERC, el PSC i l’AUP han posat sobre la taula el repte de la mobilitat sostenible, Cs, ECP i JxR van fer propostes per la millora del transport públic i VR i el PP van prometre més aparcament.