El reciclatge d’oli protagonitza la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Rubí

Imagen noticia
‘Excuses o separes’, nova campanya de sensibilització sobre el reciclatge
15 de noviembre de 2018
Imagen noticia
Rubí, Terrassa, Barberà del Vallès i Castellbisbal signen un conveni per fomentar l’ocupació en el sector químic
19 de noviembre de 2018

El reciclatge d’oli protagonitza la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Rubí

Imagen noticia

L’Ajuntament organitza un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que aquest any se celebra del 17 al 25 de novembre sota el tema ‘Reduïm els perillosos’. Durant aquests dies, s’organitzaran prop d’una trentena d’activitats de sensibilització que tenen per objectiu de conscienciar la ciutadania sobre els residus perillosos per al medi ambient i per a la salut.

Un residu quotidià i considerat perillós és l’oli de cuina usat. Cada litre d’oli pot arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua. Quan llencem l’oli a l’aigüera alterem l’oxigenació de l’aigua i l’entrada de rajos solars, perjudicant els éssers vius que habiten rius i mars; provoquem greus problemes a les canonades, col·lectors i a les plantes depuradores d’aigua; i perdem un recurs, ja que aquest oli es podria convertir en biodièsel i glicerina, que són la base per fabricar pinsos, sabó i productes de cosmètica.

Una trentena d’activitats durant tota la setmana
Les activitats arrencaran dissabte 17 de novembre amb La Gran Acció. Entre les 10.30 i les 14 hores, la plaça del Doctor Guardiet i el carrer Montserrat acolliran diferents activitats. Algunes ja són clàssics de la Setmana, com el Refira’t ─un mercat de segona mà─, la Trocalleria, una sessió especial del Dimecres manetes al carrer o la proposta Encara podem donar molt de joc! ─donacions de joguines en bon estat a l’entitat ASAV─. D’altres, són novetats d’aquesta edició, com un taller de bosses sostenibles fetes a partir de samarretes reutilitzades; una exposició sobre els tòxics a la llar; la proposta Taules de sons ─olles i cassoles convertides en instruments─; o l’activitat ‘Els contaminants de l’aigua han begut oli’ ─un tast d’aigua i activitat infantil─, entre altres.

Durant tota la setmana, la ciutadania podrà gaudir d’altres propostes amb el concepte de la prevenció dels residus perillosos com a eix principal. Així, s’han programat diversos d’Ecotallers en clau de re (20, 21 i 24 de novembre) que, entre altres, mostraran als participants com reparar mòbils i tauletes. I també s’ha organitzat una nova jornada de neteja de l’entorn natural a l’era de Ca n’Oriol, prevista pel 18 de novembre, i una visita a la planta de preparació per a la reutilització tèxtil de l’Ametlla del Vallès, que tindrà lloc el 22 de novembre.

Tots els detalls de la programació es poden consultar al web de l’Ajuntament. Cal tenir en compte que algunes activitats requereixen inscripció prèvia.