“El rugbi guanya adeptes dia a dia pels valors que el sostenen”

pensionistes
Mobilització en defensa del sistema públic de pensions aquest dissabte a Rubí
27 de mayo de 2021
cap mutua2 (1)
El Ple demana a l’ICS que es faci càrrec del CAP i l’Hospital Mútua de Terrassa amb l’abstenció del PSC
28 de mayo de 2021

“El rugbi guanya adeptes dia a dia pels valors que el sostenen”

Marie Teixidor és la presidenta del Club de Rugby Carboners.

Nascuda a Argelers i resident a Rubí des de fa anys, Marie Teixidor dirigeix el Club de Rugby Carboners, una entitat modesta, amb seu a Terrassa, però que experimenta un creixement constant. El rugbi és un esport que a Catalunya sempre ha tingut una certa tradició i que actualment està en creixement, especialment en la seva faceta femenina. No és gens fàcil trobar dones que dirigeixin entitats esportives i encara menys de rugbi. Però Teixidor, amb la seva desbordant energia i una autèntica passió pel rugbi, supera totes les barreres.

-Malauradament, encara no és habitual veure una dona dirigint un club esportiu. Què et va portar a voler ser presidenta d’un club de rugbi?
És cert, dissortadament som molt poques dones que dirigim entitats esportives i menys si es tracta d’un esport amb connotacions masculines com ara el rugbi. De fet, en el món de l’esport hi ha una gran tendència al discurs androcèntric, elaborat per homes i destinat als homes. Per aquesta raó, existeix encara una certa falta de visió i de perspectiva de gènere. Una de les meves lluites és justament donar visibilitat a l’esport femení per aportar més pluralitat i riquesa al nostre esport. El meu fill, Guillem, és carboner des de l’any 2014 i des del minut zero vaig involucrar-me en les tasques socials del club. L’any 2019, en Celso Pérez, que era el president de l’entitat, em va proposar presentar-me a les eleccions de club i finalment vaig acceptar.

-Has estat nomenada a millor dirigent d’un club esportiu per l’Ajuntament de Terrassa. Què suposa això per tu?
És un reconeixement a la meva feina, però és també una oportunitat única per donar visibilitat al rugbi en una població on som minoria. Cal dir que els meus companys de junta i jo no escatimem ni en temps ni en energia per aconseguir que els Carboners siguin tot un referent en el Vallès Occidental.

-D’on prové la teva passió pel rugbi?
La meva relació amb l’ovalada ve de lluny. A causa de la meva ascendència rossellonesa, el rugbi forma part del meu ADN i sento autèntica passió per aquest esport. Ser la dirigent dels Carboners em permet treballar per un esport que m’apassiona i que forma part de la meva vida des de la infantesa. Com diu el gran rugbyman i filòsof Jean-Pierre Rives: “El rugbi és un joc que ensenya als nens a convertir-se en homes i als homes a seguir sent nens”.

-A Rubí no hi ha cap club dedicat a la pràctica de rugbi, segur que al Carboners hi ha més d’un rubinenc…
Actualment, dels 170 jugadors i jugadores del club, 12 són de Rubí. No és massa, però el creixement és significatiu. Cal tenir en compte que tenim una escola emergent on juguen 5 categories (des de Sub-6 a Sub-12), 3 categories de competició (Sub-14, Sub-16 i Sub-18), 2 equips sèniors masculins, 1 equip sènior femení i un equip de Rugby Touch, principalment format per pares i mares de l’escola. Al Vallès, el rugbi està a l’alça i Rubí, que està a molt pocs quilòmetres de Terrassa, pot ser un dels pilars de Carboners i més a partir del setembre quan ens traslladarem al nou camp de Les Fonts.

-Que suposa el canvi de camp?
Serà un punt d’inflexió, ja que els nostres jugadors i jugadores podran practicar el seu esport en bones condicions, imatge i professionalitat. El nou camp està situat al costat de l’estació de Ferrocarrils de Les Fonts, a 5 minuts de l’estació de Rubí, i al costat d’un gran aparcament gratuït. Per tant, els rubinencs i rubinenques que vulguin provar el nostre esport, podran fer-ho sense gairebé sortir del municipi.

-A Catalunya, el rugbi té un important arrelament, però no és tan popular com a França. Com està la salut del rugbi català?
El rugbi va arribar a França l’any 1870 i va trobar la seva terra promesa a la part sud del país on no és considerat un esport sinó més aviat un estil de vida. Cal remarcar que la cultura territorial és extremadament important per al seu manteniment! Al sud de França, el rugbi és un esport de la terra i alhora, no és només un esport, és un autèntic estil de vida. En contrapartida, el rugbi català no té la forta presència del rugbi de la Catalunya Nord. El seu gran hàndicap és l’omnipresència del futbol. Tot i això, el rugbi està guanyant adeptes dia rere dia degut als valors que el sostenen com ara el respecte, la humilitat, la perseverança, el sacrifici i la integració.

-Hi ha un augment de noies que volen jugar a rugbi?
Avui en dia, les dones estan presents en tots els esports, i això no és casual. És simplement el resultat d’un treball dur i constant, així com del coratge de les figures femenines que marquen des de fa dècades l’esport femení. Això també és el cas a l’àmbit del rugbi!
A Carboners, el 24% del planter són noies que juguen a totes les categories d’escola i de competició. De fet, el nostre primer equip va néixer l’any 2011 i des de fa 10 anys, dia rere dia, les carboneres han demostrat la seva valentia. Aquest equip està en constant evolució i consolidació i es perfila com a un dels equips històrics i de referència de la lliga catalana.