Els Bombers de Rubí, sota mínims

Imagen noticia
La Biblioteca recapta més de 1.000 euros per a La Marató
17 de diciembre de 2018
Imagen noticia
Els Gegants clouen la temporada amb un berenar de germanor
19 de diciembre de 2018

Els Bombers de Rubí, sota mínims

Imagen noticia

La manca d’entrada de noves promocions al cos d’agents de Bombers de la Generalitat de Catalunya s’ha cronificat en els darrers anys i ha portat a una situació límit per cobrir el servei que ha de prestar arreu del territori. La manca d’agents es replica arreu del territori català i el Parc de Rubí, que dona cobertura a Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, no és una excepció.

La normativa marca que en aquesta estació, en la qual hi treballen una trentena d’agents, hi ha d’haver com a mínim 5 bombers de guàrdia per poder oferir el servei; en canvi, en els darrers dies aquesta circumstància no s’està produïnt. Per exemple, el 12 de desembre hi havia 3 bombers de guàrdia, mentre que el 16 i 17 de desembre hi havia 4 bombers de guàrdia. «S’ha de donar cobertura a 177.000 habitants, més les indústries de mercaderies perilloses i les autopistes de la zona i no donem l’abast», ha explicat Marc Guix, portaveu dels Bombers a Rubí. El fet que hi hagi menys de 5 bombers de guàrdia dificulta molt el servei, segons assenyala, ja que la sortida mínima és de tres i en cas d’incendi a l’habitatge el protocol és de 5. Guix explica que en els casos que hi ha menys bombers de guàrdia, o bé es redistribueixen per compensar les mancances als parcs, o bé acaben tirant de la xarxa entre parcs en cas d’emergència, però això comporta dificultats: «No és una mesura eficient, perquè no coneixes el territori».

Segons indica Marc Guix, en els darrers 5 anys, només s’han fet dues noves promocions de Bombers, una de 100 agents i una segona de 150, que encara està en formació, i això ha provocat «una situació de col·lapse absolut». Per això, durant els darrers anys, els bombers s’han vist forçats a fer hores extres, que ara han decidit deixaran de fer per reivindicar millores: «No és una vaga, senzillament deixarem de fer hores extres per denunciar la situació».

A banda d’això, el portaveu desconfia de l’anunci que ha fet la Generalitat, que diu que convocarà 250 noves places: «Amb els pressupostos prorrogats estan garantides 150, l’altre centenar dependrà de la voluntat política».

Camió autoescala que no arriba
A banda de la mancança de personal, una altra de les queixes dels Bombers és que la Generalitat encara no ha comprat el camió escala, una compra a la qual es va comprometre el 2014. Guix també lamenta la manca de material adequat, ja que assegura que la majoria d’equipament dels Bombers està obsolet i alerta que hi ha manca de formació: «A Rubí tenim un furgó de risc químic, però no tenim formació, ni unitat tècnica ni un responsable de referència».