Els horts municipals de Cova Solera ja estan operatius des de finals de desembre, quan es van concedir les autoritzacions d’ús a aquelles persones que van presentar la corresponent sol·licitud. El dissabte 30 de març, l’equipament s’inaugurarà oficialment amb una calçotada pels usuaris, on se serviran els calçots que s’estan cultivant a l’hort comunitari.
La instal•lació compta amb 56 parcel·les individuals de 40 m2 cadascuna ─de les quals n’hi ha 49 d’ocupades─ i dues parcel·les de 300 m2 reservades per a dues entitats ─de les qual de moment només se’n cultiva una─. Cada usuari escull què vol plantar a la seva parcel·la i compta en tot moment amb l’assessorament de la Cooperativa L’Ortiga, l’encarregada de gestionar i dinamitzar l’equipament.
Les persones a qui se’ls ha concedit l’autorització per a l’autoconsum d’alguna d’aquestes parcel·les podran utilitzar la superfície de conreu durant tres anys, d\’acord amb els objectius del programa d\’horts municipals.
El projecte impulsat per l’Ajuntament persegueix diversos objectius. En l’àmbit de l’agricultura ocupacional, pretén oferir una activitat d’oci que millori el benestar personal de rubinencs a l’atur o en risc d’exclusió; millorar l’alimentació i el subministrament d’aliments a través de l’autoconsum de les parcel•les individuals de l’hort, i oferir un entorn de relació social sa i col·laboratiu on tots els usuaris puguin participar del projecte i de les decisions. Pel que fa a la inserció laboral, es vol donar eines i suport a la ciutadania en àmbits relacionats amb l’agricultura, el processat i la distribució d’aliments. Paral·lelament, es busca fomentar la producció de verdures ecològiques a la ciutat.
Horts per a l’autoconsum i l’aprenentatge
A banda de les parcel·les individuals i per a entitats, el recinte també disposa d’un hort pedagògic que, a banda d’acollir les pràctiques de les formacions que es fan els dimarts ─com ara com passar el multicultor o com instal•lar el sistema de reg, etc.─ també permet que els usuaris vegin com la formadora de L’Ortiga cultiva la parcel•la i, així, puguin conèixer diverses tècniques.
L’Ortiga també és la responsable de dur a terme la instal·lació del reg a tot el recinte, tot i que després cada usuari s’ha d’encarregar de col·locar els tubs de gota a gota a la seva parcel•la, assessorats sempre per la formadora de la cooperativa.
D’altra banda, l’equipament compta amb una zona on es guarden els fems i les canyes ─etiquetades amb el número de parcel·la─, dos punts d’aigua, una espai de lleure equipat amb taules i bancs i la zona comunitària, on s\’emmagatzema el material i hi ha els vestidors. Aquest edifici s’obre mitjançant una targeta magnètica, igual que la porta d’accés al recinte. D’aquesta manera, queden registrades informàticament totes les entrades i sortides.
El recinte també compta amb un hotel d’insectes, que va realitzar i instal·lar el servei de Medi Natural de l\’Ajuntament. Aquest element augmenta la flora dels horts i permet que hi hagi fruits. I és que, a l’estar ubicats en un entorn industrial, cal introduir els insectes pol·linitzadors per propiciar el naixement dels fruits de les plantes que s’hi cultiven. Enguany, en el marc de la celebració de la Setmana de la terra, el 29 d’abril s’organitzarà una jornada de portes obertes als horts municipals de Cova Solera, en el marc de la qual es plantaran tomaqueres de la varietat tres caires, espècie autòctona de Rubí. Paral•lelament, també es farà un papallonari amb l’objectiu d’atraure insectes pol·linitzadors als cultius, entre ells la papallona.