ERC, l’AUP, ICV, VR i Podem insisteixen en començar el POUM des de zero

Imagen noticia
ERC acusa el govern de tancar el Punt d’Informació per satisfer C’s i el PP
22 de noviembre de 2017
Imagen noticia
Cal Fideuer, una antiga fàbrica de pastes de sopa
24 de noviembre de 2017

ERC, l’AUP, ICV, VR i Podem insisteixen en començar el POUM des de zero

Imagen noticia

Cinc forces polítiques de Rubí han tornat a demanar al govern local, en mans del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i del regidor no adscrit Sergi Garcia, que torni a començar des de zero els treballs per aprovar un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

El POUM es va començar a redactar el 2006 i quatre anys més tard el Ple el va aprovar de forma definitiva. Més tard, la Comissió d’Urbanisme de Barcelona (CUB), l’òrgan encarregat de validar el document, el va tombar perquè hi va trobar més d’un centenar de deficiències.

L’actual govern va decidir a l’inici del mandat corregir el text refós i tornar-lo a presentar i, de fet, el POUM havia de ser aprovat al Ple a principis del 2017. La manca de suport polític està retardant l’aprovació del text refós, ja que el govern local no té prou vots per tirar endavant el projecte.

Davant d’aquesta situació, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Veïns per Rubí (VR) i Podem, que no té representació al Ple, insisteixen, com ja van fer fa un any, que cal refer el POUM des de zero. Per aquest motiu, presentaran una moció al Ple de novembre demanant que es pugui redactar de nou el document.

Entre els motius pels quals defensen aquesta posició, les forces polítiques destaquen motius tècnics i jurídics.

En primer lloc, consideren que el context econòmic en el qual es va redactar el POUM del 2010 no té res a veure amb l’actual; consideren que el text ha quedat obsolet, tant en temes de mobilitat com de memòria econòmica o demografia, entre d’altres. També estan convençuts que no es pot aprovar un text la participació ciutadana del qual va tenir lloc el 2005, especialment perquè actualment hi ha noves normatives que exigeixen processos participatius molt més complets que el que es va efectuar. A més, ressalten que hi ha hagut canvis substancials de lleis que afecten bona part del POUM i actualitzacions de convenis.

A banda d’aquestes consideracions, les cinc forces polítiques recorden que el text refós contempla una expansió urbanística que contempla arribar fins als 88.000 habitants -quan les previsions de la Generalitat apunten a un estancament poblacional-, preveu una ampliació a l’oest de la ciutat basada en la construcció de la via interpolar, una infraestructura descartada per la Generalitat; i, a més, modifica substancialment el text refós. Un fet, aquest darrer, que creuen que pot provocar que la CUB torni a tombar el POUM en cas que el govern local aconsegueixi finalment aprovar el document al Ple.

Les cinc forces polítiques creuen que si es comença a treballar ara en un nou POUM, es podria portar a aprovació inicial el primer trimestre del 2019 i es podria aprovar a meitats del proper mandat.

Pel que fa als problemes que provoca el retard, històric, del POUM, especialment en relació als sectors econòmics, insisteixen que es poden abordar a través de modificacions puntuals de l’actual Pla d’Ordenació General (PGO).

Fonts municipals han explicat que el govern local està treballant amb la intenció de portar a aprovació al Ple com més aviat millor el text refós del POUM, però encara no hi ha una data sobre la taula. De fet, el govern no compta amb el suport suficient per tirar endavant el text refós.