Els veïns del 25 de Setembre, Les Torres i Ca n’Oriol van poder participar la setmana passada en un cribratge massiu que es va fer als CAP Anton Borja i Mútua. A més, Salut va anar porta a porta per alguns carrers determinats d’aquests barris per tal de localitzar contactes estrets de positius i fer-los la prova PCR. El resultat del cribratge, al qual cal sumar les dades de les proves que els CAP van fer als pacients que presentaven simptomatologia, és de 66 positius entre el 7 i el 10 de setembre, quan va tenir lloc el cribratge. En total, es van fer 1.055 proves de PCR, de les quals el 6% van ser positives.
La situació de l’epidèmia de covid-19 va millorant a Rubí després de l’ascens de finals d’agost, tot i que amb un índex de 236 encara està a la franja de risc molt alt de rebrot. Entre el 5 i l’11 de setembre s’han confirmat 80 positius, inclosos els dels cribratges, i actualment hi ha 14 persones ingressades, de les quals tres estan a l’UCI. Des que va començar l’epidèmia, a Rubí s’han detectat 1.233 positius per coronavirus i han mort 107 persones.
Pel que fa a la taxa de rebrot en comparació amb les ciutats de l’entorn, Rubí és la segona amb un índex més elevat per darrere de Terrassa (317). En canvi, Sabadell (157), Sant Cugat (138) i Cerdanyola (134) estan en millor situació epidemiològica i s’apropen cap a la zona de risc moderat.
Prova pilot amb saliva
Durant el cribratge que es va fer a Rubí, es va posar en marxa una prova pilot per analitzar la saliva dels pacients i comprar-la amb el resultat de la PCR. Es tracta d’un estudi que únicament s’ha fet en el cribratge de Rubí i en les proves que es fan a Sant Joan de Déu. De moment, encara no hi ha resultats d’aquest estudi, però el que s’intenta esbrinar és si la prova de la saliva pot substituir la PCR, que es fa amb bastonet i que s’introdueix per la via nasal.