Indignació i tristor a l’AV Can Fatjó per la tala de dos pins centenaris

Imagen noticia
L’Ajuntament incorpora la bandera de la Unió Europea
29 de julio de 2019
Imagen noticia
Els efectes del ‘botellón’ al voltant de l’estació de FGC
31 de julio de 2019

Indignació i tristor a l’AV Can Fatjó per la tala de dos pins centenaris

Imagen noticia

\»Estem indignats i a la vegada molt tristos perquè no entenem per què l\’Ajuntament ha decidit talar íntegrament aquests dos pins, que són centenaris\». Així es manifesta el vicepresident de l\’Associació de Veïns de Can Fatjó, José Maria Rueda, qui explica que gran part del veïnat va veure amb sorpresa com aquest dilluns l\’Ajuntament tallava aquests dos arbres ubicats a la plaça Nova de Can Fatjó.

Des de l\’Associació apunten que els arbres estaven en bon estat, tot i que algunes branques havien quedat malmeses per la tempesta del 17 de juliol. Rueda admet que el més important és preservar la seguretat del veïnat i dels habitatges pròxims, però creu que es podien haver podat en lloc de talar-los i que l\’Ajuntament podia haver informat i consensuat amb els veïns l\’actuació.

El veïnat explica que els dos pins eren part del bosc que hi havia a la zona abans de ser urbanitzada en els anys 70, que es van preservar pel seu valor natural i sentimental i que quan es va arranjar la plaça Nova es va acordar mantenir-los perquè eren un símbol del barri.
Des del partit Veïns per Rubí, també van denunciar els fets a través de les xarxes socials i van demanar explicacions a l’Ajuntament.

Motius de seguretat
Segons el consistori, l\’arbre, un únic pi amb dos grans peus, va quedar molt malmès per la tempesta de fa dues setmanes i aquest fet ha obligat a talar-lo. En un comunicat, l\’Ajuntament apunta que els tècnics del Servei de Manteniment Urbà, la ferida en un dels dos peus d\’aquest exemplar afectava aproximadament el 50% de l\’arbre i suposava un elevat risc de caiguda.

\»Ens ha sabut molt de greu prendre la decisió de talar aquest pi, tenint en compte el simbolisme que té pel barri de Can Fatjó, però hem primat la seguretat per sobre de tot, ja que suposava un risc potencial tant pels veïns i veïnes com pels usuaris del parc\», ha explicat el regidor del Servei de Manteniment Urbà, Juan López. I és que als voltants d\’on es trobava aquest pi hi ha habitatges, taules de pícnic i l\’accés a la zona infantil. L\’arbre, segons el consistori, no era centenari sinó que tenia uns 60 anys d\’edat.

L\’AV ha fet pública una carta on manifesta la seva tristor. És aquesta:

\’Pinos centenarios\’
Siempre hay alguien que decidí sobre la vida de los demás y a vosotros os la han quitado sin siquiera estudiar la posibilidad que con algún arreglo pudierais seguir siendo los vigías y guardianes de vuestro barrio donde nacisteis hace muchísimos años. Cuando ninguno de los que ahora vivimos en Rubí habíamos nacido, ya estabais dando sombra y vida a tantos pájaros que en vuestros brazos \’ramas\’ cobijabais.
Nada de los que digamos ahora servirá para que sigáis siendo nuestra referencia y el orgullo de los vecinos de can Fajó. Marcaremos el día de hoy en el calendario de nuestro barrio, como así tenemos marcado el día de la tala indiscriminada en el recinto de la Masía de Can Fatjó, el día que se eligió a la primera mujer síndica de Rubí.
AVV Can Fatjó.