El 30 de gener del 2010 es va inaugurar el nou edifici de la Biblioteca Mestre Martí Tauler, un nou espai que va servir perquè l’equipament deixés enrere la seva etapa a l’Escardívol i es transformés en una biblioteca moderna adaptada a les necessitats del segle XXI.
La remodelació d’un antic espai industrial al barri de la Plana de Can Bertran -l’antiga fàbrica Josa- va fer possible l’obertura d’aquest equipament municipal de 8.000 m² al bell mig de la ciutat. Actualment, 5.000 m² es destinen a la Biblioteca, mentre que la resta estan ocupats per sis tècnics de Cultura, la Sindicatura de Greuges, l’Espai Creixença, l’entitat Amics del Museu de Rubí i una sala de la qual encara cal determinar-ne l’ús.
El fet que l’espai de la Biblioteca sigui tan gran ha permès a l’equipament anar molt més enllà de la seva clàssica funció de foment de la lectura i adaptar-se a les necessitats d’una ciutat on els equipaments són escassos: “Volem que la Biblioteca sigui una fàbrica d’experiències, un centre cultural, perquè a Rubí falten centres cívics i a la Biblioteca ens agrada ser aglutinadors de les necessitats de la ciutadania de Rubí”, ha explicat el director de l’equipament, Adrià Martín.
Així, en aquests darrers anys, l’edifici ha acollit tota mena d’activitats, des de tallers, cursos, presentacions de llibres i obres de teatre, fins a concerts, sessions d’hipnosi i fins i tot activitats de futbol-tenis. L’equipament també ha acollit nombroses i variades exposicions, fa visites escolars i organitza concursos, entre altres.
Aquestes activitats de servei a la ciutadania ajuden a mantenir la Biblioteca en bona forma i és que cada dia de mitjana hi passen 532 visitants, es presten 283 documents i es realitza una mitjana de 3,5 activitats diàries: “L’objectiu principal de les biblioteques és donar un servei al ciutadà i accés universal i gratuït al coneixement per a tothom, per això l’espai de la Biblioteca és fantàstic per fer milions de coses, està tot molt ben aprofitat”.
A més, l’equipament és un referent comarcal pel que fa als clubs de lectura, especialment en relació amb el club de lectura fàcil, per l’elevat nombre de participants i de clubs. Actualment, té 31.337 socis.
Mancances de l’equipament
Tot i que en termes globals aquests 10 anys han estat un gran pas endavant per als serveis de la Biblioteca, aquesta té algunes mancances, com ara l’horari i la manca de personal. Actualment, a la Biblioteca hi treballen dos conserges i set tècnics auxiliars, contractats per l’Ajuntament de Rubí, a banda de quatre bibliotecaris i el director, que depenen de la Diputació de Barcelona.
Segons explica el director de la Mestre Martí Tauler, segons les ràtios de la Generalitat falten tres auxiliars, un fet que repercuteix directament en el servei que finalment es presta a la ciutadania, especialment en relació amb l’horari, que no compleix el mapa de lectura de la Generalitat. “Cal obrir més hores per a la ciutadania i caldria, almenys, una Biblioteca de proximitat, que és una reivindicació de totes les persones que han estat a la direcció. El Centre Cívic del Pinar seria un lloc ideal per fer-la”. Actualment, en aquest centre cívic hi ha un espai de llibres autogestionat pels joves del barri gràcies a la cessió de material per part de la Biblioteca.
Pel que fa a les activitats que es desenvolupen, Martín explica que la manca de recursos humans se supleix amb “la versatilitat i la capacitat de feina dels treballadors”.
Biblioteca Unesco
De cara als propers anys, la Biblioteca vol orientar la seva activitat cap a l’agenda 2030 de desenvolupament sostenible, ja que la Mestre Martí Tauler està associada a la xarxa civil Unesco. Per aquest motiu, un dels objectius primordials per al futur serà treballar temes com la cohesió social, la pau, l’educació, l’accés a la informació o la integració.