La Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat presenta un llibre

Imagen noticia
Cinc rubinencs formen part de les llistes electorals de les eleccions al Parlament de Catalunya
13 de gener de 2021
Imagen noticia
Rubí promou la Formació Professional Dual amb xerrades als instituts
18 de gener de 2021

La Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat presenta un llibre

Imagen noticia

Més de sis dècades han passat des que els fundadors del Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí, Miquel Vallhonrat Brau i Rosa Guiu Teruel, dediquessin part del seu temps a recuperar, restaurar i exposar en una petita sala, objectes familiars antics i d’altres procedents d’antiquaris o de donacions. Actualment, el Museu s’ubica en els antics habitatges que la família tenia arrendats, està inclòs dins el Catàleg i pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic, arqueològic i natural de Rubí i se situa en un entorn privilegiat i cèntric de la ciutat.

Per commemorar el seu 60è aniversari, el Museu presentarà ben aviat el llibre Història del Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí i del món del col·leccionisme, l’art i la cultura de Rubí a través de la seva gent, que inclou informació i fotografies inèdites que la família ha volgut compartir. La publicació obre les portes d’un museu que és referent indiscutible a Catalunya quant a la protecció i divulgació del patrimoni etnogràfic. Una tasca de preservació cultural i històrica que ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi 2019, que apropa a la ciutadania un extens tresor extens i que referma el compromís de col·laboració entre el Museu i el teixit associatiu.

Pere Vallhonrat Guiu, actual director del Museu Etnogràfic Vallhonrat obre les portes del Museu a tothom qui vulgui conèixer aquest llegat històric que es guarda exposat en les vuit sales que el formen i avui ens avança una mica més sobre la nova publicació.

– Com va néixer el Museu?
El meu pare, Miquel Vallhonrat Brau, sempre s’havia interessat a conservar objectes familiars des de mitjan segle XVII que per ell, tenien un valor sentimental o històric, i d’altres que va adquirir durant els nombrosos viatges realitzats al continent Sud-Americà. Inicialment, exposats en una habitació, els mostrava amb orgull a clients i amics i arran d’aquestes visites, van augmentar les donacions de noves peces que ell mateix restaurava i classificava després de dedicar un moment en escoltar la història i agrair el gest.

– De generació en generació…
– Sí, les meves filles, Núria i Anna, tercera generació, son les encarregades de seguir mantenint aquest valuós llegat patrimonial que ja compta amb més de 9.000 peces exposades i d’altres que esperen el seu lloc, guardades en el magatzem.

– La sala dedicada al mestre Pons Cirac, l’Àngel del Cristall, és una de les més preuades a nivell artístic
– Considero que sí, per la importància del centenar de peces que s’hi exposen. Pel que fa al seu contingut, és la col·lecció permanent més completa i important que existeix a escala mundial; una obra espectacular plena de missatges xifrats, filigranes i simbolismes que només l’artista era capaç d’explicar i que tenim la sort que estigui a Rubí.

– El 2019 el Museu va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi. Com ho va viure?
– És un motiu d’orgull. Un guardó rebut amb molta il·lusió, que és un reconeixement institucional i públic a la feina realitzada per totes les persones que durant anys han ajudat a mantenir el patrimoni que exposem.

– El proper mes es presentarà un llibre sobre la història del Museu. Què ens pot avançar?
-És una publicació que es va iniciar ara fa dos anys i relata la història familiar, però també la creació del Museu a través d’alguns objectes exposats; però també dona protagonisme al món del col·leccionisme local amb escrits de rubinencs, que serveixen per completar informació sobre determinades peces i consolidant el suport i la col·laboració activa que sempre s’ha mantingut amb les entitats, ajuntament i altres organismes.

Deixa un comentari