La Generalitat impulsa a Rubí una prova pilot d’energia compartida entre els jutjats i un institut

horitzó
Es reprenen els grups de natació adaptada de l’Horitzó
16 de marzo de 2021
habitatge
Oberta la convocatòria per als ajuts al pagament del lloguer adreçats a la gent gran
16 de marzo de 2021

La Generalitat impulsa a Rubí una prova pilot d’energia compartida entre els jutjats i un institut

El Departament de Polítiques Digitals i l’ICAEN han posat en marxa a Rubí una prova pilot que consisteix en connectar l’edifici dels jutjats a la xarxa de plaques solars de l’institut Torrent dels Alous a través de la tecnologia blockchain.

Es tracta de la primera experiència d’autoconsum compartit a través de la xarxa entre dues instal·lacions de la Generalitat de Catalunya. El pilot permet interconnectar la xarxa elèctrica de tots dos edificis amb usos públics per tal de gestionar i compartir de forma intel·ligent l’energia generada per les plaques solars ubicades a l’institut. La intenció de la prova pilot és validar l’aplicabilitat de la tecnologia blockchain i la seva potencialitat en els projectes de transformació i transició energètica dins i fora de l’administració pública.

D’aquesta forma, l’energia generada en la instal·lació fotovoltaica que no sigui consumida per l’institut, podrà ser derivada automàticament als jutjats, per exemple, durant els caps de setmana. Les dues instal·lacions veuran reduïda la seva factura energètica.

Compartir l’energia generada en la instal·lació fotovoltaica de l’institut és possible gràcies a la tecnologia anomenada blockchain, que actua com a garant del procés en les lectures de generació i consum per a cada partícip de la instal·lació. Per fer un símil, la tecnologia blockchain actua com un notari digital que certifica la generació i consum d’energia certificant el seu origen d’energia verda, el volum produït, el lloc i la franja horària tarifària aplicable. D’aquesta forma, es digitalitza l’energia i es poden gestionar els excedents, vendre’ls, cedint-los a un altre equipament, entitats o famílies amb dificultats.

En el projecte que s’implantarà a Rubí hi col·laboren les empreses Factor Energia com a comercialitzadora energètica i Blockchain Digital Energy com a proveïdora de la plataforma tecnològica.