La importància de reciclar l’oli centra La Gran Acció de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Imagen noticia
Un centenar de rubinencs es concentren per reivindicar l’alliberament dels líders independentistes empresonats
19 de noviembre de 2018
Imagen noticia
Inundacions a Rubí i canvi climàtic
21 de noviembre de 2018

La importància de reciclar l’oli centra La Gran Acció de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Imagen noticia

La plaça del Doctor Guardiet i el carrer Montserrat van acollir dissabte La Gran Acció, l\’acte central de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Rubí, que enguany se centra especialment a conscienciar sobre la perillositat de llençar l\’oli de cuina a l\’aigüera.

Durant tot el matí, es van organitzar diverses activitats, encaminades a sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de reduir la generació de deixalles i de reciclar residus. El reciclatge de l\’oli va tenir un paper destacat a La Gran Acció. Així, es va fer un tast d\’aigua en el marc de l\’activitat \’Els contaminants de l\’aigua han begut oli\’; es va oferir un punt de venda de sabó elaborat a partir d\’oli reciclat; Rubiclak va muntar una parada informativa per donar a conèixer el projecte de reciclatge d\’oli domèstic que gestiona APDIR; i les persones que van portar un residu considerat perillós a la deixalleria mòbil a la plaça de Doctor Guardiet van ser obsequiades amb una pastilla de sabó feta amb oli de cuina usat.

Paral·lelament, també es van repartir clakis, envasos per a recollir oli brut, a la ciutadania interessada a fer el reciclatge d\’aquest residu a casa. Cal recordar que, des d\’aquest cap de setmana, la deixalleria de Cova Solera i les 75 parades de la deixalleria mòbil també són punts de recollida de clakis.

La Gran Acció també ha comptat amb altres activitats que buscaven conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de reduir la generació de residus. Algunes ja són clàssics de la Setmana, com el Refira\’t ─un mercat de segona mà─, la Trocalleria ─un punt d\’intercanvi d\’objectes─, una sessió especial del Dimecres manetes al carrer o la proposta \’Encara podem donar molt de joc!\’ ─donacions de joguines en bon estat a l\’entitat Asav─.

D\’altres han estat novetats d\’aquesta edició, com un taller de bosses sostenibles fetes a partir de samarretes reutilitzades; una exposició sobre els tòxics a la llar per conèixer quins tenim a casa i quines alternatives hi ha; o la proposta Taules de sons ─olles i cassoles convertides en instruments─, entre altres.

Activitats durant tota la setmana
Les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus s\’allargaran fins al 25 de novembre. Entre aquestes, dimarts, dimecres i dissabte s\’han programat tres Ecotallers en clau de re, que mostraran als participants com restaurar mobles (20 i 21 de novembre) i com reparar mòbils i tauletes (24 de novembre).

A més, el 22 de novembre s\’ha organitzat una visita a la planta de preparació per a la reutilització tèxtil de l\’Ametlla del Vallès, el 24 de novembre, la Trocalleria serà a la plaça Catalunya i s\’ha convocat un curs de compostatge casolà. Durant tota la setmana, continua oberta l\’exposició sobre els residus perillosos que es pot veure a la Biblioteca.

També durant la setmana, la ciutadania podrà recollir gratuïtament un sac per a les restes vegetals del jardí i un lot de reciclatge per a la llar als punts informatius que s\’ubicaran a diverses urbanitzacions en el marc de la campanya \’Recicla, posa colors a la ciutat\’. Les persones que dissabte es van quedar sense el cubell per a la fracció orgànica el podran aconseguir en aquests Punts Recicla. Per últim, el 25 de novembre tindrà lloc la jornada de neteja de l\’entorn natural prevista aquest passat diumenge a l\’era de Ca n\’Oriol, que es va suspendre a causa de les previsions meteorològiques.

Excuses o separes?
Coincidint amb La Gran Acció, Rubí ha acollit el tret de sortida del Festival de pintura i art urbà inclòs a la campanya \’Excuses o separes\’ que impulsa el Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental a diversos municipis de la comarca, entre ells Rubí.

Els artistes locals Navy Muluk i Javi Mar van pintar un grafit sobre el reciclatge de la matèria orgànica aquest dissabte en una paret ubicada entre la rambla del Ferrocarril i el carrer Monturiol.