La Memòria Democràtica és patrimoni del poble

La Torre Bassas acull una mostra sobre els riscos del consum d’alcohol
11 de mayo de 2022
serguei
Maristes Rubí organitza dos concerts per enviar ajut humanitari a Ucraïna
12 de mayo de 2022

La Memòria Democràtica és patrimoni del poble

Elena Montesinos Pujante. Regidora de Ciutadania, Cooperació Internacional, Transparència i Participació i Memòria Històrica de Rubí

Sembla que pensar en patrimoni és pensar en béns materials, fins i tot quan parlem de Patrimoni de la Humanitat  ho fem de béns culturals i naturals del món, espais, entorns naturals, edificis, conjunts artístics que podem veure i tocar. Per això quan parlem d’allò que no té una presència física que perduri en el temps, que de manera directa, puguem percebre a través de la vista i el tacte, quan és quelcom que percebem, a través d’altres sentits, de manera efímera i que pot tenir cert impacte en nosaltres, hem d’afegir la paraula immaterial.

El patrimoni immaterial són tots aquells aprenentatges, expressions creatives,  culturals i socials que formem part del nostre llegat i que, en certa manera, ens defineixen, ens construeixen i fins i tot ens poden servir com a força motriu.

La UNESCO encoratja els pobles i comunitats a identificar, visibilitzar i promoure aquest patrimoni.

La memòria democràtica és, sens dubte, patrimoni immaterial del poble. 

Per sortir dels plantejaments anecdòtics d’aquesta qüestió, per transcendir dels “freds” llibres de text dels centres educatius i dels coneixements teòrics de fets que no fan fàcil que ens identifiquem, és fonamental pensar en la memòria democràtica com un llegat, un patrimoni que hem de conservar i difondre.

A En Comú Podem ho tenim molt clar. L’objectiu és apropar la memòria democràtica a la ciutadania, compartir un patrimoni que és del poble. Per això vam impulsar la creació la Regidoria de Memòria Històrica i per això treballem en col·laboració amb diferents entitats i col·lectius per recuperar la memòria democràtica en clau local i feminista.

Com a mostra del nostre compromís i del treball que s’està portant a terme, aquest mes d’abril hem tornat a reivindicar la figura de la Neus Català i Pallejà en l’aniversari de la seva mort, el 13 d’abril de 2019; hem commemorat la proclamació de la segona República, el 14 d’abril, amb un acte que, malauradament, es va veure molt condicionat per l’amenaça de pluja; i hem organitzat, juntament amb la comissió d’homenatge i amb el grup promotor del llibre,  l’acte d’homenatge de la Paqui Cruz i del Juan Martinez Martínez i la presentació del llibre de les memòries d’aquest darrer. 

I endavant, els proper mesos, tenim molta feina per apropar la memòria democràtica als centres educatius, per fer accessible a tothom aquesta història col·lectiva que ens diu d’on venim i que ens convida a reflexionar sobre cap a on volem anar.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES