La descolonització, les guerres, els moviments de població i els conflictes a l’Àfrica, l’Àsia, el Pròxim Orient i Europa és el tema principal d’un nou cicle de conferències de l’Ateneu, que aniran a càrrec de l’historiador rubinenc Eduard Puigventós.
La proposta es planteja com a objectiu apropar la ciutadana a les arrels d’alguns dels principals conflictes que han afectat o afecten milions de persones arreu del món. Titulat ‘Descolonització, guerres i moviments de població’, el cicle consta de quatre xerrades, cadascuna dedicada a un continent i es faran entre el febrer i l’abril.
La primera de les conferències serà aquest dilluns a les 19.30 hores i girarà al voltant de l’Àfrica. Es farà especial èmfasi en les arrels d’alguns dels conflictes que han sacsejat el continent: Algèria, Ruanda, Sud-àfrica, Egipte, la República Democràtica del Congo, Líbia i el paper d’Espanya en el cas del Sàhara, Guinea o Ifni.
La propera conferència serà el 14 de març al voltant de l’Àsia. En aquest cas, es parlarà de la divisió de l’Índia britànica entre Índia, Pakistan i Bangladesh i els conflictes que se’n deriven. També es parlarà sobre l’Afganistan i del que va ser Indoxina, així com de l’Iran, de la Xina i per extensió del Tibet, Manxúria, Taiwan i Hong Kong.
El 4 d’abril, el cicle abordarà el tema del Pròxim Orient. En aquest cas, es donarà informació sobre el conflicte d’Israel i Palestina, Iraq, el Líban i episodis concrets de la zona de la Península Aràbiga.
Per tancar el cicle, el 18 d’abril, Puigventós centrarà la seva conferència en l’Europa del segle XX, el naixement de diversos estats, que va comportar el moviment de milions de persones i que va provocar guerres. Principalment, en aquesta ocasió es parlarà sobre la zona dels Balcans, Xipre i la caiguda dels règims comunistes a l’Europa de l’Est.