L’AUP demana que es multi a Endesa per no certificar l’energia verda

Imagen noticia
Alcaldes de la comarca denuncien els reiterats talls de llum que s’estan produint
20 de enero de 2021
Imagen noticia
Els membres de les meses electorals per a les eleccions comencen a rebre les notificacions
25 de enero de 2021

L’AUP demana que es multi a Endesa per no certificar l’energia verda

Imagen noticia

Endesa, a més de ser la companyia que subministra la llum al territori català, és també l’empresa encarregada de gestionar l’energia elèctrica a l’Ajuntament de Rubí i segons denuncia l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), la companyia elèctrica estaria incomplint el contracte vigent amb el consistori.

Endesa és qui subministra l’energia a 900 municipis catalans a través de contractes per un valor aproximat de 800 milions d’euros. A canvi, la companyia es compromet a atorgar un preu fix i al subministrament d’energia 100% renovable. És en aquest darrer aspecte que la formació assembleària creu que la companyia incompleix el contracte signat.

«Només l’energia subministrada a l’Ajuntament de Rubí durant l’any 2017 té garantia d’origen renovable». Segons l’AUP, Endesa està enviant anualment un certificat d’energia verda abans de subministrar aquesta energia, és a dir, abans de vendre-la i no la certifica la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, l’única que pot certificar l’origen de l’energia, com sí va fer el 2017.

D’altra banda, la formació apunta que ha detectat una possible sobrefacturació en els comptadors de la llum que pot suposar un sobrecost de 20.000 euros a l’any per aquest concepte.

Per tot plegat, l’AUP presentarà al Ple una moció per tal que es confirmi l’origen renovable de l’energia subministrada i, si no es pot comprovar, aplicar la sanció per falta greu contemplada en el contracte, el 0,75% de la facturació.

A més, la formació política ha tornat a demanar que el contracte energètic del consistori es divideixi en lots per tal d’obrir el concurs i trencar el monopoli actual de les grans empreses subministradores.

Treballadors subcontractats
D’altra banda, l’AUP també presentarà al Ple una moció per demanar que es millorin les condicions de treball de les persones subcontractades en els serveis municipals. El 2020 una sentència del Tribunal Suprem va marcar que els contractes temporals no poden estar lligats a la durada de contractes o concessions de servei de l’empresa. La formació proposa que les empreses que treballen per l’Ajuntament de Rubí regularitzin aquesta situació.