Les més de 160 famílies que assisteixen als tallers sobre la factura elèctrica estalvien un 45% de la seva factura

Imagen noticia
El pavelló de La Llana acull un partit de la Lliga Nacional de bàsquet inclusiu
5 de febrero de 2018
Imagen noticia
L’atur baixa lleugerament a Rubí però continua sent elevat
7 de febrero de 2018

Les més de 160 famílies que assisteixen als tallers sobre la factura elèctrica estalvien un 45% de la seva factura

Imagen noticia

Les 166 famílies rubinenques que van assistir l\’any passat als tallers mensuals sobre la factura elèctrica, organitzats des del Rubí Brilla, van aconseguir estalviar de mitjana un 45% de l\’import de la seva factura, uns 260 euros l\’any. A més, 98 llars s\’han beneficiat de la cinquena edició d\’Energia per a Tothom, un programa dirigit a famílies nombroses amb menors i a gent gran, tots ells amb dificultat per poder pagar l\’energia que necessiten. A través d\’aquesta acció, 54 famílies han optimitzat el seu contracte energètic i 32 més han accedit al bo social. Cada família ha fet una inversió mitjana de 59 euros i ha estalviat uns 258 euros. Pel que fa a les accions de cara a la ciutadania durant aquest 2018, es crearà el Punt d\’Assessorament Energètic Itinerant.

Aquestes són algunes de les dades de la memòria del 2017 del Pla Director del Rubí Brilla, que es va presentar la setmana passada a la comissió de seguiment del pla, òrgan format pel comitè de direcció del Rubí Brilla, grups polítics municipals, col·legis professionals, universitats, associacions empresarials i experts. Concretament són dades de les accions realitzades en el sector domèstic, una de les línies estratègiques del pla d\’acció del Rubí Brilla.

A la memòria també es recullen altres dades, com que el sector públic ha estalviat 83.161 euros a través del Rubí Brilla. El projecte 50/50, implantat a 12 escoles públiques de la ciutat i set entitats esportives, va aconseguir un estalvi de 31.182 euros durant el curs 2016-2017.

Pel que fa al sector industrial, l\’any passat es van organitzar quatre reunions tècniques amb una assistència mitjana de 25 empreses i 54 persones, a més de treballar perquè les empreses incorporin instal•lacions d\’energia solar en les seves naus. Les previsions per a l\’any 2018 és que les grans empreses puguin estalviar entre un 2% i un 4% de la seva factura energètica i les pimes entre un 20% i un 30%. A més, es promourà la figura del gestor energètic compartit, és a dir, un professional format en eficiència energètica que dugui a terme accions d\’estalvi a un grup d\’empreses que podran finançar la contractació de més professionals de l\’àmbit energètic amb l\’estalvi aconseguit.

Quant a les accions relacionades amb el comerç, l\’any 2017 el Rubí Brilla va engegar el projecte de convertir el Mercat Municipal en el primer Mercat Sostenible de l\’estat i per aconseguir-ho s\’han fet auditories a parades per millorar l\’eficiència energètica. Durant el 2018, el pla completarà la millora de l\’eficiència energètica del Mercat i durà a terme una segona edició de Comerç Sostenible amb 40 noves botigues.

Durant el 2017, també s\’ha tramitat l\’adhesió de la ciutat a l\’Any de la Gestió Energètica Eficient, la inclusió de l\’Ajuntament al Clúster de l\’Energia Eficient de Catalunya i s\’ha creat un grup de prova pilot de Bike Sharing Electric, que ha fet aportacions de criteris de sostenibilitat al pla de mobilitat i ha estudiat les necessitats de transport públic als polígons industrials.

Per últim, l\’edifici Ressò de Sant Muç s\’ha constituït en el primer centre d\’energia de barri i de cara al 2018 es vol crear una xarxa de centres d\’energia de barri i es vol apostar per la creació de polítiques fiscals que bonifiquin la rehabilitació energètica.

El regidor de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, ha destacat que \»Rubí Brilla avança a bon ritme amb l\’aplicació del seu Pla Director, adaptant-lo quan cal a la realitat canviant del municipi\» i ha assenyalat que en aquest 2018 \»entrarà la seva activitat en l\’apoderament ciutadà que creiem que és una eina indispensable per millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes\».

L’Ajuntament abandona el projecte de crear més fotolineres
Tot i que inicialment el Rubí Brilla pretenia instal·lar vuit fotolineres a la ciutat, finalment no serà així, ja que el consistori considera que amb les fotolineres del Rubí Forma, la Policia Local i la Masia de Can Serra, es compleixen els mínims fixats per l’Institut Català de l’Energia. D’aquesta forma, tot i que estava previst, no es faran les fotolineres de l’Escardívol, el Parc de la Pau i la Salut, el Mercat Municipal, Can Rosés ni als polígons. En comptes d’això, el Rubí Brilla millorarà els punts de càrrega existents i impulsarà bonificacions per instal·lar punts de càrrega particulars.