Les runes de la masia de Can Guilera

Imagen noticia
‘La hija del ladrón’ és la nova pel·lícula del Cicle Gaudí
20 de febrero de 2020
Imagen noticia
Gran participació en la rua de Carnestoltes amb una vintena d’acolorides i originals comparses
23 de febrero de 2020

Les runes de la masia de Can Guilera

Imagen noticia

Es poden trobar prop del torrent de Can Roig, a la part nord del terme de Rubí, en una barrancada cobertes de bardisses i matolls. De l’antic mas, possiblement el mas Busquets que, segons l’historiador Miquel Rufé formava part de les terres de Can Matarí de Baix (posteriorment Can Palet), una masia avui en dia totalment desapareguda, només quedava fa un any la paret nord.

Un mas era una caseta rural que depenia d’una hisenda o masia més important, en aquest cas Can Matarí de Baix. Com a Mas Busquets consta al llibre de Delmes i Censos del Castell i Terme de Rubí entre els segles XVI i XVII i, més tard, el 1737, també a la Llibreta del Llevador del Municipi de Rubí.

A principis del segle XIX, el 1800, el propietari era Martí Aguilera, que va adquirir la casa a un militar que la posseïa, i d’aquí la deformació popular del nom com «Guilera». Martí va ser pare de Josep Aguilera, que va fundar la fassina del carrer de Parellada. Un dels fills d’en Josep, Pau Aguilera, a més de continuar amb el negoci de la fassina, va arribar a ser conseller de l’Ajuntament de Rubí.

Prop de les runes de Can Guilera es troba, mig oculta entre la vegetació, l’abandonada font del mateix nom, que havia estat punt de trobada de caçadors i que també feien servir els masovers.

Al final de la Guerra Civil, la casa va ser dinamitada i no s’ha tornat a reconstruir.