Dory Sontheimer té 73 anys i en fa 17 que va descobrir el terrible passat de la seva família, amagat en set caixes en unes golfes de casa seva. Des d’aleshores, ha escrit un llibre, ha estat protagonista d’un documental i ha fet centenars de xerrades i de conferències per sensibilitzar la població sobre un tema tan traumàtic com és l’Holocaust.
Aquesta jueva d’origen alemany nascuda a Barcelona i educada com a catòlica a l’Espanya de Franco va descobrir el 2002, després de la mort de la seva mare, un conjunt de documents, fotografies i cartes que relataven la persecució als jueus de la seva família: “Més de 40 membres de la meva família van ser exterminats per la màquina nazi, i quan dic exterminats vull dir exactament que van morir dins les càmeres de gas”, explica Dory Sontheimer.
Els seus pares van tenir la sort de sobreviure al genocidi jueu que es va produir a Europa -es calcula que el règim de Hitler va assassinar entre 5 i 6 milions de jueus-. El 1929, Kurt Sontheimer, el seu pare, va arribar a Barcelona per treballar en la filial barcelonina de la fàbrica Lehmann, amb seu a Nuremberg.
També va arribar a Barcelona el 1933 Rosl Heilbruner, la seva mare, després de perdre la feina a Friburg per la seva condició de jueva. Es van conèixer i es van casar dues vegades, la primera una boda civil el 1936, la segona el 1939 amb una cerimònia catòlica.”Als 18 anys em van dir que érem d’origen jueu, però no em van dir res més”, explica Sontheimer, que creu que amagar-li la història “va ser un acte d’amor infinit”.
El terror de la ultradreta
Un dels principals motius pels quals Sontheimer continua explicant la seva història una vegada rere l’altre és per la por que té que torni a passar una cosa similar: “A vegades sento terror, perquè penso que pot passar una altra vegada, les víctimes serien unes altres, però en moments de crisi econòmica els populismes tenen una capacitat molt elevada de manipular la societat”.
La conferència, organitzada per l’Aula d’Extensió Universitària de Rubí a Biblioteca el dilluns a la tarda, va ser un èxit rotund i va comptar amb l’assistència de més d’un centenar de persones.