Més de mig miler de persones surten al carrer per dir que Rubí vol acollir

Imagen noticia
JxRubí presenta una quinzena de propostes per millorar la vida dels joves a la ciutat
23 de mayo de 2019
Imagen noticia
Xavier Corbera, candidat d’ERC: «Ha començat un dia que serà històric per la ciutat»
26 de mayo de 2019

Més de mig miler de persones surten al carrer per dir que Rubí vol acollir

Imagen noticia

Sota la pancarta ‘Rubí, ciutat d’acollida. Casa nostra, casa vostra’, unes 750 persones, segons xifres de la Policia Local, es van manifestar dijous a la tarda per «donar veu al Rubí que pensa que acollir és possible, Rubí és una ciutat integradora i que es pot donar suport a la gent que arriba d’altres llocs del món», segons va explicar Aitor López, un dels membres de Rubí Acull, entitat organitzadora de la mobilització juntament amb Rubí Solidari.

La manifestació va arrencar des de la plaça de la Nova Estació i va creuar el centre de la ciutat fins a la plaça Pere Aguilera amb crits com ‘A Rubí, volem acollir’ i ‘Són adolescents, no delinqüents’. Davant de l’Ajuntament, representants de l’associació Exmenas van llegir un comunicat en el qual van reprovar l’actuació de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, que s’ha posicionat a favor dels veïns de Can Rosés contra el centre de menors estrangers no acompanyats. «L’alcaldessa en comptes de pacificar ha animat a una part dels veïns en el seu discurs racista (…) perquè en període d’eleccions dona vots maltractar i perseguir els menors migrants, sense importar el seu patiment i dolor».

En el comunicat, que es va llegir en castellà i en àrab, els joves, extutelats per la Generalitat, també van dir que cal «convertir l’estranger en proper, deixar de costat les sigles de MENA, els eufemismes i els prejudicis, cal conèixer els noms dels nens i joves, les seves històries, les seves pors i els seus somnis, que són molt semblants als de tothom».

Després, Rubí Acull va llegir el seu comunicat, en què afirma que no es pot tenir una «solidaritat estil a la carta. Rubí sempre ha estat una ciutat acollidora i ho ha de seguir sent», que «no s’ha de caure en el discurs que estigmatitza tot el col·lectiu de menors estrangers», i que cal «afavorir la cohesió entre cultures, generacions, religions i classes per tal de facilitar la convivència i la inclusió».

El manifest compta amb el suport de més d’una trentena d’entitats i associacions locals, a més d’algunes d’àmbit nacional com SOS Racisme o Stop Mare Mortum. Tant Rubí Acull com els Exmenas es van oferir a l’Ajuntament i als veïns per iniciar un diàleg sobre l’acollida dels 80 menors migrants que la Generalitat vol traslladar a l’Hotel Terranova.

La manifestació, a la qual no hi van assistir ni l’alcaldessa ni cap membre del govern, va comptar amb la participació de representants d’Esquerra Republicana de Catalunya, En Comú Podem, l’Alternativa d’Unitat Popular i Rubí Republicana.