Només 15 carrers de Rubí estan dedicats a dones

Imagen noticia
Rubí es queda sense subseu dels World Roller Games de Barcelona
28 de agosto de 2018
Imagen noticia
«Incorporar un gos als assajos de teatre ha estat una experiència innovadora i molt interessant»
31 de agosto de 2018

Només 15 carrers de Rubí estan dedicats a dones

Imagen noticia

Rubí dedica molts dels seus carrers, com altres ciutats catalanes, a homenatjar figures destacades de les lletres: tal és el cas de Pau Casals, Jacint Verdaguer, Pompeu Fabra o Joan Maragall. Aquests són els quatre noms amb més carrers dedicats a Catalunya, segons un estudi de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. L’estudi també indica que per trobar la primera dona de la llista cal baixar fins a la posició 38, on figura Mercè Rodoreda. L’escriptora barcelonina és una de les poques dones que té un carrer a Rubí al seu nom.

Segons les dades del Portal de Transparència, dels centenars de carrers, places, avingudes i passatges de Rubí, 197 estan dedicats a homes i només 15 a dones, entre les quals destaquen figures com Lola Anglada, Rigoberta Menchú, Montserrat Roig o Frederica Montseny.

En canvi, la llista de carrers dedicada a homes és interminable i té algunes curiositats. Rubí dedica un carrer al papa Joan Pau II i un altre al dalai-lama Tenzin Giatso. Tres carrers estan dedicats a militars destacats per les seves accions bèl·liques (Espoz y Mina, Méndez Núñez i General Castaños). I fins a cinc carrers estan dedicats a dirigents polítics estrangers: ?»scar Arias (Costa Rica), Anwar al-Sadat (Egipte), Menahem Begin (Israel), Willy Brandt (RFA) i Salvador Allende (Xile), a més del supervivent dels camps nazis Elie Wiesel.

Persones vinculades amb Rubí
Pel que fa a rubinencs o persones relacionades amb Rubí, trobem 28 referències, entre els quals hi ha una única dona, l’actriu Cati Curet. En aquest aspecte, destaca Estanislau Figueras, que va arribar a ser president de la I República, l’escriptor i periodista Josep Ferrer i Domingo, el metge Maximí Fornés, els pintors Miquel Gomita i Jaume Pla i Pallejà, el músic Josep Sentís o l’empresari Narcís Menard.

Comissió del Nomenclàtor
A finals del 2016, el Ple de l’Ajuntament va decidir crear una Comissió del Nomenclàtor per revisar els noms dels carrers i places i fer propostes, però de moment encara no ha sorgit cap proposta concreta.