Pablo Cerrato guanya el 19è Premi de recerca Miquel Segura amb un treball sobre física quàntica

Imagen noticia
L’auditoria externa a FCC diu que compleix correctament el contracte de neteja viària
20 de junio de 2018
Imagen noticia
Les fonts de Can Roig
22 de junio de 2018

Pablo Cerrato guanya el 19è Premi de recerca Miquel Segura amb un treball sobre física quàntica

Imagen noticia

El treball sobre física quàntica ‘Non localité quantique et intrication’, presentat per l’alumne de l’institut La Serreta Pablo Cerrato, ha estat el guanyador del 19è Premi de recerca Miquel Segura, que es va lliurar dimecres en el marc d’un acte presidit per l’alcaldessa, Ana M. Martínez, al Museu Municipal Castell (MMUC).

El jurat del certamen ha distingit l’estudi de Cerrato «pel seu rigor, coherència i profunditat en el desenvolupament». El treball se centra en el test de Bell, amb el qual el físic del mateix nom va aconseguir demostrar que Einstein s’equivocava en la formulació de la seva teoria del realisme local. «Vaig llegir sobre el tema una vegada i em va interessar moltíssim, aquestes coses m’apassionen. Així que vaig començar a buscar informació i vaig veure clarament que havia de ser el meu treball de recerca», ha explicat l’autor.

A la complexitat del tema se suma el fet que l’estudi està redactat en francès, ja que La Serreta és un dels centres adherits al programa Batxibac, que permet a l’alumnat fer un terç del seu horari lectiu en aquesta llengua.

A l’acte d’aquest dimecres, també s’han desvetllat els tres treballs finalistes del 19è Premi de recerca Miquel Segura: ‘El petit jardí dels grans descomponedors. Els fongs’, de Dina Alilouch de l’institut Duc de Montblanc (1r finalista); ‘El teatre, és només dues cares?’, d’Èric Mir de l’institut JV Foix (2n finalista); i ‘Del pit o del pot’, de Cristina García i Jesús Jiménez de l’institut Duc de Montblanc (3r finalista).

La present edició del premi ha registrat una participació de nou treballs. L’alcaldessa ha destacat l’interès i la diversitat de les matèries abordades, així com la importància que té el premi Miquel Segura en la reivindicació d'»un aprenentatge pràctic, actiu i crític».

Xerrada
L’acte ha comptat amb la participació d’Albert Compte, cap del grup de neurobiologia teòrica de les xarxes corticals de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, que ha ofert la conferència ‘Simulem els circuits del cervell’.

A més, s’ha presentat l’edició digital del treball que va guanyar la 18a edició del certamen, ‘Percepció social sobre el sexisme en revistes’ de Martí Farrés.

El premi porta el nom de Miquel Segura i Mitjans (1895-1963), qui va ser regidor de Cultura durant els anys previs a la Guerra Civil i va impulsar a la ciutat diversos projectes relacionats amb l’educació. La seva família, que aporta la dotació econòmica del premi, ha estat present a l’acte d’aquest dimecres.