L’escriptor gironí Rafel Nadal va presentar el seu darrer llibre ‘El fill de l’italià’ (Premi Ramon Llull 2019) dijous passat a la llibreria Racó del Llibre, davant de quaranta persones i amb la filòloga rubinenca Rocío Ávila com a conductora de l’acte literari.
Amb aquest nou llibre, Nadal pretén que el lector visqui en primera persona la història dels seus protagonistes i es deixin transportar per un viatge apassionant de ficció novel·lada, per les terres italianes i catalanes.
El llibre, basat en fets reals, no pretén ser una simple foto d’un succés històric, sinó una pintura impressionista d’un tema tan dur com fou la postguerra on l’amor prohibit, l’amistat, la misèria, l’alegria per la vida i la incertesa de la por per l’endemà hi juguen un paper important i tot plegat, barrejat amb notes de color on les flors i la música hi son presents. Petits matisos que els lectors sabran apreciar.
L’acte va cloure amb la signatura de llibres que va permetre que els lectors d’en Nadal poguessin saludar-lo i felicitar a l’escriptor que un cop més, va entusiasmar amb el relat personal del naixement del llibre, els llocs que va visitar per documentar-se i les persones tan especials, que durant l’any d’investigació va conèixer per a poder escriure una història tan fantàstica, crua i alhora sensible com la que presentà i que ha pogut documentar gràcies a les fonts orals i als dietaris facilitats pels supervivents.
‘El fill de l’italià, narra la història d’en Mateu, qui creix en una família trencada que no se sent seva. Des de petit lluita per deixar enrere els crits, les baralles i la misèria de la Mina, la casa més pobra de Caldes de Malavella, la que tothom evita. Aviat descobreix que els seus orígens s’amaguen darrere d’un secret del qual ningú parla però que coneix tothom: el poble està marcat per l’odissea d’un miler de joves mariners italians que s’hi van refugiar en plena Segona Guerra Mundial.