Rubí acull un emotiu homenatge a les víctimes del franquisme

Imagen noticia
L’illa de llum i el laberint, principals atractius de l’encesa de l’enllumenat de Nadal a Rubí
29 de noviembre de 2019
Imagen noticia
El Foment de la Sardana organitza una nova audició a la plaça Catalunya
3 de diciembre de 2019

Rubí acull un emotiu homenatge a les víctimes del franquisme

Imagen noticia

La rambla del Ferrocarril va ser l’escenari dissabte passat al migdia de l’acte d’homenatge als rubinencs i rubinenques víctimes de la repressió franquista, organitzat per la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes, que, amb motiu del seu 10è aniversari, ha decidit descentralitzar les concentracions que habitualment fa a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Uns murals estesos a terra amb fotos i texts sobre les víctimes del franquisme, les persones desaparegudes i la repressió durant el franquisme van facilitar informació sobre l’acte a la ciutadania.

Durant la concentració, representants d’associacions per la memòria històrica i algun representant polític van recordar veïns de la ciutat oprimits pel règim franquista: dones i homes d’idees progressistes, persones exiliades que van acabar en camps de concentració com Neus Català, combatents del bàndol republicà, o alguns regidors republicans com Miquel Segura, Joan Marcet, Jaume Martí o Antonio Vilardell.

Els protagonistes de l’acte van ser Paquita Cruz, abstent, i el seu company Juan Martínez. Paquita Cruz va ser empresonada per la dictadura amb la seva mare quan era molt petita, passant per diferents presons d’Espanya. El seu company Juan Martínez va ser detingut i torturat fins a 13 ocasions per les forces del règim de Francisco Franco. Juan Martínez sí que va estar present a l’acte i, molt emocionat, va defensar la República i va llegir el poema ‘Muerte en Granada’ de Federico García Lorca. Durant la trobada es van recitar diversos poemes de Miguel Hernández, el poeta preferit de Paquita Cruz i Juan Martínez.

També es va recordar a Neus Català, qui va estar al camp de concentració nazi de Ravensbrück (Alemanya) i que posteriorment va viure a Rubí, a més dels familiars assassinats pels franquistes de la rubinenca Carmen Contero. L’acte també va servir per destacar el paper de Rubí com a ciutat acollidora durant els anys de la Guerra Civil, moment en què es va passar de 6.600 a 9.000 habitants al cens a causa de l’arribada de refugiats.

Des de la Mesa de Catalunya van realitzar un discurs per defensar «els drets socials, humans i de la llibertat davant la violació sistemàtica dels drets humans de les víctimes del franquisme». Alhora van mencionar que el creixement de l’extrema dreta exemplificat en el partit polític Vox, tercera força política a l’estat espanyol, és resultat de la normalització de la seva presència en el Parlament per part de mitjans de comunicació i partits polítics. Segons el manifest que van llegir, «la nostra ràbia constructiva esdevindrà un edifici de memòria de la qual no es podrà desallotjar mai la veritat, la justícia ni la repressió, ni amb lleis ni amb porres».

El regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, va agrair aquest homenatge als rubinencs represaliats i assassinats pel franquisme, destacant la lluita de Juan Martínez i Paquita Cruz en les accions locals i nacionals en defensa de la República.