Refugis climàtics i fonts recreatives per combatre els efectes de la calor

Cal tenir un hospital o una atenció sanitària millor?
15 de julio de 2022
arbre caigut
Cau un arbre sobre el parc infantil de la plaça Aragó, a Ca n’Oriol
15 de julio de 2022

Refugis climàtics i fonts recreatives per combatre els efectes de la calor

Un dels ruixadors està situat a la rambla del Ferrocarril. / Ajuntament de Rubí

Des d’aquest dimecres, la ciutadania disposa de diversos edificis municipals per refugiar-se de les altes temperatures d’aquest estiu. Amb aquesta intenció s’ha habilitat un circuit de refugis climàtics distribuïts arreu del municipi.
Es tracta d’espais climatitzats que ofereixen la possibilitat de refrescar-se i descansar al marge dels efectes de la calor. Aquesta xarxa també inclou espais naturals amb ombra i fonts d’aigua potable. Entre els refugis climàtics, el consistori assenyala espais com la Biblioteca Mestre Martí Tauler, l’Ateneu Municipal, el Museu Municipal Castell, La Cruïlla Centre Cívic del Pinar, el Casal Gent Gran Rubí, el Rubí Forma i el Mercat Municipal.


Paral·lelament, amb l’objectiu de minimitzar els efectes de les altes temperatures i que els rubinencs i les rubinenques es puguin refrescar, el Consistori ha tornat a posar en marxa la font recreativa instal·lada a la rambla del Ferrocarril l’any 2020, a la zona on hi ha la pèrgola. A més, n’ha col·locat una altra a la plaça del Doctor Guardiet i, entre finals d’aquesta setmana i principis de la següent, se n’ubicarà una altra a la plaça de Salvador Allende.


Els ruixadors només s’activen si es prem el polsador. Funcionen amb un temporitzador, que dispensa aigua durant un minut —abans d’activar-se, un avís sonor alerta de l’inici de la descàrrega d’aigua—. Les fonts estaran operatives fins a la primera setmana de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar. Es recomana utilitzar els ruixadors i cortines d’aigua entre les 10 i les 21 h.
Per evitar relliscades, s’han habilitat de tal manera que sempre quedi una zona de pas seca i s’ha senyalitzat la zona on hi ha perill de caure. A més, es recomana anar sempre calçat, evitar córrer per aquesta zona i no jugar-hi a pilota.

Espais naturals
Pel que fa als espais naturals ombrívols i amb fonts d’aigua potable, el consistori recorda que aquests són els parcs de Ca n’Alzamora, de Can Fatjó, de la Font de la Via, de Ca n’Oriol, l’Ibèric, la plaça dels Nens, l’Arborètum del Castell, i el Torrent de Can Matalí.
Cal recodar que l’Alternativa d’Unitat Popular va presentar al juny una moció que demanava crear una xarxa de refugis climàtics per combatre les condicions climàtiques extremes com les darreres onades de calor. A més, Veïns per Rubí també va presentar fa tres anys una moció per millorar la planificació davant les onades de calor, com l’accés lliure a la piscina municipal, però moltes de les mesures acordades no s’han dut a terme.